PetBase Snelstart voor eigenaren

PetBase Snelstart voor eigenaren

Welkom bij de nieuwe Snelstart voor eigenaren van PetBase. Door aanpassingen in de wet is PetBase in november 2021 om een aantal redenen geheel vernieuwd en verbeterd. Door de aanpassingen in de wet moeten een aantal zaken aan de overheid worden doorgegeven die eerst niet nodig waren. De tweede reden is dat wij u graag een eigen account willen aanbieden, waarin u al uw dieren overzichtelijk in beeld krijgt en het doorgeven van wijzigingen gemakkelijker wordt. Voor het toevoegen van een huisdier aan uw account moeten wij een bescheiden bedrag berekenen van €7,50 per huisdier dat u toevoegt. Alle andere wijzigingen die u doorgeeft, zoals verhuizingen, nieuwe telefoonnummers, enz. worden gedurende het hele leven van het dier gratis verwerkt.

Het chippen en registreren van honden was in Nederland al verplicht. Daar is nu bijgekomen dat elke pup die geboren wordt, elke hond die een nieuwe eigenaar krijgt én elke hond die het land inkomt of uitgaat, voorzien moet zijn van een chip, een bij de overheid aangemelde registratie op naam van de houder en een officieel Europees Dierenpaspoort. Ook het dierenpaspoort moet bij de overheid zijn aangemeld.
De huidige houder van het dier is er altijd verantwoordelijk voor dat dit geregeld is, maar uw dierenarts mag het voor u regelen als u daar toestemming voor geeft. Hij/zij verricht de verplichte doormelding(en) dan namens u.

Hoe maak ik een PetBase account aan

Volg de onderstaande stappen om een PetBase account aan te maken en in te richten:
1) Ga naar Mijn.Petbase.eu
2) Klik op 'Nieuw account aanmaken'
3) Klik op 'Eigenaar'
4) Vul uw e-mailadres in
5) Vul uw gegevens in
6) Pas uw privacy-instellingen aan
7) Kies uw wachtwoord
8) Check de voorwaarden
9) Klik op 'Registreer'

1) Ga naar Mijn.Petbase.eu
Om een PetBase account aan te maken, gaat u eerst naar Mijn.petbase.eu. Hier kunt u rechtsboven in het scherm klikken op 'Inloggen'. 


2) Klik op 'Mijn PetBase account aanmaken'
Zodra u het inlog-scherm ziet, kunt u op 'Nieuw account aanmaken' klikken. Hiermee begint u het proces van het aanmaken van uw nieuwe PetBase account. 

3) Klik op 'Eigenaar'
Kies het juiste formulier door aan te geven dat u een eigenaar bent. 


4) Vul uw e-mailadres in
Vul hier het e-mailadres in wat u zou willen gebruiken om het PetBase account te beheren. Let op: soms geeft hotmail onze berichten niet goed door. Als u meerdere mailadressen heeft, is het verstandig een niet-hotmail adres te gebruiken, zoals Gmail of Outlook. 


5) Vul uw gegevens in
Nu gaat u uw gegevens invullen. U bent de accounthouder.  Dat is degene die de gegevens beheert, controleert en in de toekomst mag wijzigen. In het eerste veld vult u uw naam in (zoals u aangesproken wil worden) bijvoorbeeld Jan Jansen. Als u bij de postcode een spatie plaatst tussen de cijfers en de letters, vullen wij de straatnaam voor u in. Voegt u zelf wel het huisnummer toe? Na het adres vragen we uw initialen, daar kunt alle voorletters invullen, bijvoorbeeld J.A.P.M.


6) Pas uw privacy-instellingen aan
Let goed op de keuze van de privacy-instellingen. Met uw privacy-instellingen kunt u bekijken en veranderen welke gegevens zichtbaar worden als iemand het chipnummer opvraagt. U kunt hier kiezen voor het tonen van uw adres en telefoonnummer, alleen uw telefoonnummer of "contact alleen via de databank". Dat laatste betekent dat alleen medewerkers van PetBase uw contactgegevens kunnen zien. U kunt bij die keuze echt alléén tijdens kantoortijden gebeld worden als uw dier gevonden is.
 
Nieuw:  u heeft nu de extra mogelijkheid om toestemming te geven dat uw adres en telefoonnummer niet voor iedereen zichtbaar zijn, maar alleen voor professionals (dierenarts, asiel, politie en/of dierenambulance). Zo blijven uw contactgegevens veilig, maar kan uw dier bij vermissing wel sneller met u herenigd worden

7) Kies uw wachtwoord
U mag nu zelf een wachtwoord kiezen voor uw PetBase account. Dit wachtwoord moet uit minimaal 10 letters en/of cijfers bestaan. 

8) Check de voorwaarden
U vinkt aan dat u het eens bent met onze voorwaarden (via de link krijgt u ze in beeld). Ook u bepaalt of u af en toe een korte nieuwsbrief van ons wilt ontvangen. Wij overspoelen u niet en u krijgt ook geen reclame. Maar we houden u wel graag op de hoogte van wijzigingen en verbeteringen.

9) Klik op 'Registreer'
Nadat u uw gegevens heeft ingevuld en de privacy-instellingen en voorwaarden hebt bekeken, kunt u uw PetBase account aanmaken door op de blauwe knop 'Registreer' te klikken. U ontvangt nu een e-mail ter bevestiging dat het account is aangemaakt. Bewaar deze e-mail goed.
Ziet u de e-mail niet direct binnen komen? Controleer dan of hij tussen reclame of zelfs tussen spam terecht gekomen is. 

Hoe voeg ik mijn dier(en) toe

Volg de onderstaande stappen om uw geregistreerde dier aan uw PetBase account toe te voegen:
1) Klik op 'Dier toevoegen'
2) Vul het chipnummer en registratienummer/overdrachtscode in
3) Betaal de eenmalige overdrachtskosten

1) Klik op 'Dier toevoegen'
Zodra u bent ingelogd in uw PetBase account, kunt u links in het menu op 'Dier toevoegen' klikken. 


2) Vul het chipnummer en registratienummer/overdrachtscode in
Vul hier het chipnummer in van het dier dat u wil toevoegen en klik op 'Opvragen'.  Het systeem controleert daarbij eerst of ze reeds bij PetBase geregistreerd zijn. 
Ziet u na het invullen van het chipnummer een rode balk met de tekst "Registratie niet gevonden, controleer het nummer", kijk dan eerst nog even heel goed of u het juiste nummer ingetypt heeft. Kleine typfoutjes hebben grote gevolgen.


Is het dier inderdaad bij PetBase geregistreerd, dan vragen wij u om het registratienummer (ook wel formuliernummer genoemd). U vindt dit nummer in de bevestigingsmail die u in het verleden ontvangen heeft van Stichting CHIP of van PetBase. Het registratienummer kan ook op een blauw formulier staan dat u heeft meegekregen. 

Hier ziet u enkele voorbeelden van bevestigingen en registratienummers. Let op: een registratienummer kan uit een letter en een aantal cijfers bestaan of uit alleen cijfers (meestal 5 of 6). Soms ziet u in het vaccinatieboekje een intern registratienummer van een dierenasiel, die nummers zijn niet uniek en werken niet om in te loggen op Mijn.PetBase. Heeft u de inlog-gegevens niet meer, vraag ze dan op vanuit het bij ons bekende e-mail adres. Vermeld daarbij altijd om welk chipnummer(s) het gaat, wij kunnen niet op naam of adres zoeken!

        

Met één klik op de knop kunt u vervolgens uw dier toevoegen aan uw PetBase account. 

3) Betaal de eenmalige overdrachtskosten
U betaalt voor de basisregistratie van dit dier (€ 7.50).  De snelste manier is via iDeal, maar andere manieren zijn ook mogelijk. Bij deze wijziging kunt u als u wilt meteen de nieuwe roepnaam van het dier opgeven. Indien gewenst koopt u er direct een Pluspakket (€ 15,00) bij voor uw account, daarmee krijgt u voor alle dieren in uw account meer service en meer mogelijkheden.

Het dier komt nu op uw naam te staan en is vanaf dat moment opvraagbaar via 'Mijn Dieren' in het menu. Al uw verhuizingen, nieuwe telefoonnummers, enz. worden gedurende het hele leven van het dier gratis verwerkt, alleen bij een wijziging van eigenaar moeten wij wederom een bescheiden bedrag berekenen.

Hoe meld ik een dier af - nieuwe houder

Volg de onderstaande stappen om een huisdier af te melden omdat het dier naar een nieuwe houder gaat:
1) Klik op 'Mijn dieren'
2) Klik op 'Details en wijzigen'
3) Klik op 'Maak overdrachtscode voor nieuwe eigenaar'

1) Klik op 'Mijn dieren'
Zodra u bent ingelogd in uw PetBase account, kunt u links in het menu op 'Mijn dieren' klikken. U krijgt vervolgens een overzicht te zien van uw dieren. 

2) Klik op 'Details en wijzigen'
Zoek het juiste huisdier op in het overzicht van uw dieren en klik op 'Details en wijzigen'. U krijgt nu de "Dierkaart" te zien. Dit is een overzicht van de gegevens van uw dier. 


3) Klik op 'Maak overdrachtscode voor nieuwe eigenaar'
Verhuist een dier van u naar een andere eigenaar, dan bent u verantwoordelijk voor een juiste overdracht. Door te klikken op 'Maak overdrachtscode voor nieuwe eigenaar' onder het kopje 'Meer opties' kunt u een overdrachtscode opvragen. Met deze code kan de nieuwe eigenaar het dier op zijn/haar naam overschrijven. 


Verhuist uw dier naar een eigenaar die helaas niet bij PetBase geregistreerd wil zijn, klik dan onder het kopje 'Meer opties' op 'Uitschrijven registratie'. U leest dan wat de consequenties zijn en moet deze stap nogmaals bevestigen voordat het dier uit uw account gehaald wordt.


Hoe meld ik een dier af- overlijden

Voor een correcte registratie is het belangrijk dat de databank overeen komt met de werkelijkheid. Bovendien bent u bij honden verplicht om het overlijden van het dier aan de overheid te melden. 

Volg de onderstaande stappen om uw dier overleden te melden:
1) Klik op 'Mijn dieren'
2) Klik op 'Details en wijzigen'
3) Klik op 'Overleden melden'

1) Klik op 'Mijn dieren'
Zodra u bent ingelogd op uw PetBase account, kunt u links in het menu klikken op 'Mijn dieren'. U krijgt dan een overzicht te zien van uw dieren. 


2) Klik op 'Details en wijzigen'
Zoek het dier, wat u overleden wil melden, op in het overzicht van uw dieren en klik op 'Details en wijzigen'.  U krijgt nu de "Dierkaart" te zien. Dit is een overzicht van de gegevens van uw dier. 


3) Klik op 'Overleden melden'
Rechtsonder in de dierkaart ziet u het kopje 'Meer opties'. Onder dit kopje kunt u het dier overleden melden door op de knop 'overleden melden' te klikken. Betreft het een hond, dan regelt PetBase de verplichte doormelding voor u. 

Hoe wijzig ik mijn contactgegevens

Volg de onderstaande stappen om uw contactgegevens te wijzigen:
1) Klik op 'Mijn adres + Telefoon'
2) Pas uw gegevens aan
3) Klik op 'Opslaan'

1) Klik op 'Mijn adres + Telefoon'
Zodra u bent ingelogd op uw PetBase account, kunt u links in het menu op 'Mijn adres + Telefoon' te klikken. U krijgt direct een overzicht te zien van al uw contactgegevens. 


2) Pas uw gegevens aan
In dit overzicht kunt u uw contact- en adresgegevens wijzigen. Vergeet niet uw privacy-instellingen na te kijken. 


3) Klik op 'Opslaan'
Zodra u onderaan de pagina op de knop 'Opslaan' drukt, zijn uw gegevens veranderd. De wijzigingen worden direct doorgevoerd. 

Uitloggen
Werkt u op een openbare computer? Vergeet dan nooit om na het inzien en/of bewerken van uw gegevens het systeem af te sluiten! Dit geldt ook als u uw computer, tablet of iPad met meerdere mensen deelt. U doet dit door rechts bovenin op het blauwe rondje te klikken en te kiezen voor 'Uitloggen'.


  • Related Articles

  • SnelStart voor Professionals - Dierenartsen

   Welkom bij de nieuwe SnelStart van PetBase. Met de komst van PetBase 5 en latere versies gaan een paar zaken anders dan u gewend was. De belangrijkste aanpassingen zijn nodig vanwege de veranderde regelgeving voor honden op 1 november 2021. Al ...
  • SnelStart voor Professionals - Chippers

   Welkom bij de SnelStart van PetBase 5.0 en latere versies. Sinds 1 november 2021 gaan een paar zaken anders dan u daarvoor gewend was. De belangrijkste aanpassing zijn nodig vanwege de veranderde regelgeving voor honden. Het chippen en registreren ...
  • Snelstart voor professionals - Dierenopvangcentra

   Welkom bij de Snelstart van PetBase 5.0. We gaan u hier stap voor stap uitleggen wat u moet regelen om de PetBase software te gebruiken. Sinds de invoering van de nieuwe wet (1 november 2021) ziet alles er anders uit dan u gewend was en heeft u er ...
  • Prijzen PetBase

   In dit artikel staan de tarieven zoals die op dit moment geldig zijn. Let op: wij moeten sinds 1 november 2021 voor elke wettelijk verplichte melding een bedrag afdragen aan de overheid, dat heeft invloed op onze prijzen. Europese databank PetBase is ...
  • Eigenaren/Houders opzoeken, toevoegen en beheren

   In deze module kunnen de houders/eigenaren beheerd worden. Voordat de registraties gedaan kunnen worden moet de eigenaar (houder) bekend zijn in PetBase. Via de Houder in uw menu kunt u registraties aanmelden, uitgereikte paspoorten, ...