Registreer u zelf als u niet in het diergeneeskundig register staat

Registreer u zelf als u niet in het diergeneeskundig register staat

Belangrijk! Inschrijving in het chipperregister van RVO is sinds 1 november 2021 verplicht.  

Let op: Voor alle gebruikers van PetBase (en voor iedereen die gewend was bij Stichting CHIP te registreren) geldt dat wij een complete databank blijven. De functie als portaal van de overheid is een toevoeging daarop. Alle diersoorten kunnen dus zoals voorheen geregistreerd worden en de gegevens blijven beschikbaar voor het herenigen van dier en eigenaar. 

De informatie hieronder is bedoeld voor professionals. 

Hoe het was: 
 1. De dierenarts of chipper chipt een dier.
 2. De medewerker van het dierenasiel meldt de registratie aan (rechtstreeks op onze website of via de asielsoftware).  
 3. Eigenaren kunnen zelf ook registraties aanmelden (bij ons alleen onder strikte voorwaarden, bv bij import). 

Hoe het is sinds 1 november 2021: 

 1. Voor het chippen van honden is het verplicht een 528-chip te gebruiken, voor katten is dat op dit moment nog niet verplicht.  
 2. Dierenartsen mogen chips bestellen, mogen chippen, mogen registreren en mogen Europese Dierenpaspoorten bestellen en uitreiken.
 3. Chippers mogen alleen chips bestellen, chippen en registreren als ze bij RVO geregistreerd zijn. Ze mogen geen import-meldingen doen en geen Europese Dierenpaspoorten uitreiken.
 4. Stuur voor het aanvragen van een chipper-erkenning snel het RVO-formulier onderaan deze pagina in, want het duurt even voordat dit geregeld is en de wet is al op 1 november 2021 ingegaan. Geef bij de aanvraag uw werkadres op, niet uw woonadres.
 5. Alleen met een RVO-registratie ontvangt u chips. Die mag u uitsluitend bestellen bij  een goedgekeurde leverancier. Deze chips worden altijd geleverd op het adres wat voor u in het RVO-register staat.
 6. De dierenarts of chipper registreert het chipnummer, samen met de gegevens van de houder van het dier. Hiervoor heeft u het UBN-nummer van de houder nodig (in de meeste gevallen de fokker, maar bij een asiel het UBN-nummer van het asiel). 

 1. Let op: als een houder zich bij u meldt om een hond te chippen, zonder voor zichzelf een UBN-nummer te hebben, moet dat UBN-nummer eerst bij RVO worden aangevraagd via deze link https://mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren-en-wijzigen  Hij/zij heeft daarvoor DigiD nodig of eHerkenning. Pas nadat de houder u het UBN nummer kan melden mag u het dier chippen. 
 2. Voor alle gechipte honden zijn wij verplicht een doormelding te doen aan RVO, voor katten zijn wij alleen verplicht te melden welke 528-chips er gebruikt zijn. 


Heeft u nog vragen en staat het antwoord niet in deze support-pagina's, mail dan naar info@petbase.eu . Wij helpen u graag verder. 

 

 

 
  • Related Articles

  • Lukt het niet? Krijgt u een foutmelding? Veel gestelde vragen.

   Let op: in verband met recente aanvullingen en wijzigingen vanuit de overheid kan het voorkomen dat onze website niet altijd reageert zoals u verwacht. Zoek eerst in deze pagina's of u het antwoord al kunt vinden en maak daarbij vooral gebruik van ...
  • Hoe registreer ik een EU dierenpaspoort?

   Na of tijdens de registratie van een dier bij PetBase kan het bijbehorende EU dierenpaspoort gekoppeld worden.  Wilt u een vervangend paspoort toevoegen, lees dan hier verder. Betreft het een eerste uitreiking, volg dan de stappen hieronder. ...
  • Dierenartsen als grenswerkers

   Regelmatig krijgen wij de volgende vraag: Ik woon in het buitenland, maar ik werk (ook) in Nederland. Hoe zorg ik voor een goede registratie en hoe krijg ik mijn (verplichte) UBN-nummer? RVO krijgt haar gegevens van het Diergeneeskunderegister. ...
  • Heeft u een UBN-nummer nodig?

   Krijgt uw hond binnenkort een nestje? Komt u in Nederland wonen met uw hond? Koopt u een hond die nu nog buiten Nederland woont?  Heeft u een (nieuw) Europees Dierenpaspoort nodig? Dan moet u sinds 1 november 2021 aan extra verplichtingen voldoen. ...
  • Het nestje pups

   Zoals bekend heeft de nieuwe wet gevolgen voor de verplichte handelingen en meldingen door de dierenarts. Hieronder bespreken we de praktische uitvoering voor de registratie van een nestje pups. De dierenarts brengt de chips aan of leest ze af*. Hij ...