Als je een dier hebt gevonden, kan je altijd metéén laten controleren of het dier gechipt is. Niet alleen als het een hond of kat is, want ook vogels, konijnen, fretten en andere huisdieren worden vaak gechipt en geregistreerd.
Wie heeft een chipreader en kan jou helpen? Dierenartsen, dierenambulances, dierenasielen/opvangcentra, chippers, maar ook veel particulieren hebben een reader en helpen jou graag.
Zodra je het chipnummer (15 cijfers) weet kan je het chipnummer via de PetBase databank
opvragen.
In de meeste gevallen heeft de eigenaar ervoor gekozen dat bij het opvragen van het chipnummer direct zijn/haar contactgegevens in beeld komen, maar er zijn uitzonderingen. Dat is geen onwil, maar kan een belangrijke reden hebben. Mocht je niet de contactgegevens van de eigenaar in beeld krijgen, gebruik dan de meldknop.
Deze melding kan je doen door te klikken op de knop 'Dier gevonden melden'. Die komt in beeld nadat je het chipnummer hebt opgevraagd. De eigenaar krijgt dan een e-mail en kan vervolgens contact met je opnemen. Deze optie is ontwikkeld omdat veel vinders de eigenaar van een vermist dier niet direct kunnen bereiken en de medewerkers van PetBase alleen tijdens kantooruren kunnen bemiddelen. Nu kan er 24 uur per dag een bericht naar de eigenaar verzonden worden.
Let op: komen ook de diergegevens niet in beeld, maar zie je streepjes, dan is het dier WEL bij PetBase bekend, maar mogen wij niets tonen. Doe dan ALTIJD en DIRECT melding via de knop, wij seinen dan de eigenaar zo snel mogelijk in.
Geef in jouw melding altijd aan wat het chipnummer is, waar je het dier hebt aangetroffen, of het dier gewond is en waar het dier nu verblijft. Vermeld zowel jouw e-mailadres als jouw telefoonnummer, wij melden ons zo snel mogelijk bij je.
Let op: mocht je de eigenaar niet direct kunnen bereiken en reageert de eigenaar niet binnen 24 uur op jouw melding via de dier-gevonden knop? Meld het dier dan alsnog als gevonden via info@petbase.eu. Vermeld daarbij het chipnummer, waar het dier is gevonden en wat jouw contactgegevens zijn. Wij proberen je dan persoonlijk verder te helpen.
In de meeste gevallen heeft de eigenaar ervoor gekozen dat je bij het intypen van het chipnummer direct zijn/haar contactgegevens in beeld krijgt, maar er zijn uitzonderingen. Dat is geen onwil, maar kan een belangrijke reden hebben. Mocht je niet de contactgegevens van de eigenaar in beeld krijgen of kan je de eigenaar niet direct bereiken, meld dan bij ons dat je het dier gevonden hebt. Wij leggen dan het contact tussen jou en de eigenaar.
*Wij spreken van eigenaar, maar daarmee bedoelen we waar nodig ook de houder. Bij honden spreekt de wet vanaf 1 november 2021 nog uitsluitend van "houder" en niet meer van "eigenaar". De reden daarvoor is dat de overheid niet noteert wie de wettelijke eigenaar van een dier is, maar juist de gegevens van de verzorger en de vaste verblijfplaats vastlegt.