Ik heb een dier gevonden en het is gechipt

Ik heb een dier gevonden en het is gechipt

Als je een dier hebt gevonden, kan je altijd metéén laten controleren of het dier gechipt is. Niet alleen als het een hond of kat is, want ook vogels, konijnen, fretten en andere huisdieren worden vaak gechipt en geregistreerd. 

Wie heeft een chipreader en kan jou helpen? Dierenartsen, dierenambulances, dierenasielen/opvangcentra, chippers, maar ook veel particulieren hebben een reader en helpen jou graag. 

Zodra je het chipnummer (15 cijfers) weet kan je het chipnummer via de PetBase databank opvragen.
chipnummer zoeken

In de meeste gevallen heeft de eigenaar ervoor gekozen dat bij het opvragen van het chipnummer direct zijn/haar contactgegevens in beeld komen, maar er zijn uitzonderingen. Dat is geen onwil, maar kan een belangrijke reden hebben. Mocht je niet de contactgegevens van de eigenaar in beeld krijgen, gebruik dan de meldknop.

Deze melding kan je doen door te klikken op de knop 'Dier gevonden melden'. Die komt in beeld nadat je het chipnummer hebt opgevraagd. De eigenaar krijgt dan een e-mail en kan vervolgens contact met je opnemen. Deze optie is ontwikkeld omdat veel vinders de eigenaar van een vermist dier niet direct kunnen bereiken en de medewerkers van PetBase alleen tijdens kantooruren kunnen bemiddelen. Nu kan er 24 uur per dag een bericht naar de eigenaar verzonden worden. 

Let op: komen ook de diergegevens niet in beeld, maar zie je streepjes, dan is het dier WEL bij PetBase bekend, maar mogen wij niets tonen. Doe dan ALTIJD en DIRECT melding via de knop, wij seinen dan de eigenaar zo snel mogelijk in. 
dier gevonden melden
Geef in jouw melding altijd aan wat het chipnummer is, waar je het dier hebt aangetroffen, of het dier gewond is en waar het dier nu verblijft. Vermeld zowel jouw e-mailadres als jouw telefoonnummer, wij melden ons zo snel mogelijk bij je.

Let op: mocht je de eigenaar niet direct kunnen bereiken en reageert de eigenaar niet binnen 24 uur op jouw melding via de dier-gevonden knop? Meld het dier dan alsnog als gevonden via info@petbase.eu. Vermeld daarbij het chipnummer, waar het dier is gevonden en wat jouw contactgegevens zijn. Wij proberen je dan persoonlijk verder te helpen. 

In de meeste gevallen heeft de eigenaar ervoor gekozen dat je bij het intypen van het chipnummer direct zijn/haar contactgegevens in beeld krijgt, maar er zijn uitzonderingen. Dat is geen onwil, maar kan een belangrijke reden hebben. Mocht je niet de contactgegevens van de eigenaar in beeld krijgen of kan je de eigenaar niet direct bereiken, meld dan bij ons dat je het dier gevonden hebt.  Wij leggen dan het contact tussen jou en de eigenaar.

*Wij spreken van eigenaar, maar daarmee bedoelen we waar nodig ook de houder. Bij honden spreekt de wet vanaf 1 november 2021 nog uitsluitend van "houder" en niet meer van "eigenaar". De reden daarvoor is dat de overheid niet noteert wie de wettelijke eigenaar van een dier is, maar juist de gegevens van de verzorger en de vaste verblijfplaats vastlegt. 


  • Related Articles

  • Een account bij PetBase. Wat is het en hoe maak ik het aan?

   Dankzij de invoering van de nieuwste versie van de PetBase databank voor gezelschapsdieren krijg je nog meer gemak en mogelijkheden dan je voorheen al gewend was. Door een account aan te maken zie je de registraties van al jouw huisdieren bij elkaar ...
  • Help ik heb een fout gemaakt, hoe herstel ik dit?

   Een foutje is zo gemaakt. Bijvoorbeeld een typefout in de naam of in de geboortedatum op het moment van registreren. Het foutje kan door jou gemaakt zijn of door een ander. Hieronder vind je de instructies om de chipregistratie alsnog in orde te ...
  • Ik heb geen registratie-/ formuliernummer of overdrachtscode

   Ik ben mijn inloggegevens kwijt of ik heb ze nooit ontvangen en ik wil mijn gegevens wijzigen. Dit is de meest gestelde vraag aan PetBase. We begrijpen dat je dit goed geregeld wilt hebben. Bij PetBase moeten we echter zeker weten dat jij de ...
  • Heb je een UBN nodig?

   Krijgt jouw hond binnenkort een nestje? Kom je in Nederland wonen met jouw hond? Koop je een hond die nu nog buiten Nederland woont? Heb je een (nieuw) Europees Dierenpaspoort nodig? Dan moet je sinds 1 november 2021 aan extra verplichtingen voldoen. ...
  • Chipnummer niet gevonden

   Heb je een chipnummer ingevuld en krijg je de melding "is NIET gevonden in PetBase"? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Volg de stappen hieronder om het probleem op te lossen. Misschien heb je bij het invullen een typfoutje gemaakt. Controleer ...