Opslaghouder en wat betekent een IBG dier?

Opslaghouder en wat betekent een IBG dier?

Ben je een erkend opslaghouder?

Meld je dan voor het aanmaken van jouw professionele account bij ons en stuur een e-mail via info@petbase.eu Wij helpen je dan persoonlijk om jouw account op de juiste manier in te richten.
Geef in jouw mail aan 1) dat je een opslaghouder bent  2) wat is jouw opslaghoudernummer  3) naar welk telefoonnummer we kunnen bellen en  4) wat de naam is van degene die wij hierover te spreken krijgen.

Heb je andere vragen? Ook dan is een mailtje de snelste manier om contact te krijgen met de juiste PetBase medewerker.


Weet jij al wat een IBG dier betekent?

IBG staat voor 'in beslag of in bewaring genomen dier'. Het verschilt per situatie wie een IBG dier in beslag of in bewaring neemt, de volgende organisaties zijn hier voor bevoegd:

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming
Politie
Douane
Dit gebeurt alleen met toestemming van de officier van justitie (OvJ) of van een bestuurlijke organisatie. Wellicht heb je weleens te maken gehad met een IBG dier en anders is het zeker goed om te weten hoe er met een IBG dier op PetBase wordt omgegaan.


Hoe registreer ik een IBG dier?

Een in beslag of in bewaring genomen dier dient (alleen met toestemming van RVO) op naam van de bevoegde opslaghouder te worden geregistreerd om een slotje achter het chipnummer te krijgen. Vervolgens kan het dier geregistreerd worden op naam van de nieuwe eigenaar. Wij adviseren om altijd bij de (nieuwe) eigenaar aan te geven dat het een IBG dier betreft en dat de eigenaar gegevens ten alle tijden worden onderdrukt ongeacht hoe het account is ingericht, mocht de eigenaar zich afvragen waarom zijn of haar contactgegevens niet zichtbaar zijn.


Hoe kom ik in contact met de eigenaar bij een gevonden IBG dier?

Let op: een IBG dier krijgt op PetBase levenslang een zogenaamd 'sleuteltje' achter het chipnummer. Wij hanteren vanuit RVO namelijk de afspraak dat de eigenaar gegevens niet openbaar online gezet worden. We weten immers niet of een vorige eigenaar nog op zoek gaat en dat zou hele vervelende situaties kunnen opleveren. Het is bijvoorbeeld dus niet voor de eigenaar mogelijk een telefoonnummer te tonen.

Mocht er een IBG-dier gevonden worden, dan zullen wij bemiddelen tussen de vinder en de eigenaar. Een vinder kan ten alle tijde wel een dier gevonden melding doen via de website, wij ontvangen dit bericht en zullen contact opnemen met de geregistreerde eigenaar.


Hoe een opslaghouder een IBG dier registreert in PetBase.

Je vult de gevraagde gegevens in en met een rood sterretje is een verplicht invul veld. Je hoeft niet te kiezen of er wel of niet een slotje op het chipnummer gezet moet worden er staat altijd op "ja" bij het registreren van een huisdier in het opslaghouder account.



Ook is het nu mogelijk dat het IBG slotje wat jullie via het opslaghouder account op een IBG huisdier hebben geplaatst dit ook door jullie zelf er afgehaald kan worden als het huisdier bijvoorbeeld terug gaat naar de eigenaar en de gegevens van de eigenaar ook weer zichtbaar mag worden.


Hieronder de uitleg.

Als je in het opslaghouder account een chipnummer invult en opzoekt kom je bij de registratie van het huisdier. Je kunt dan kan je via de knop "Acties" kiezen voor "Status wijzigen"


Je ziet dan rechtsboven in  de knop "Verwijder IBG / privacy filter"



je krijgt dan de volgende te zien en je klikt dan op verwijderen




Je ziet dan deze pop-up en het slotje is van het chipnummer af



    • Related Articles

    • Een hond uitschrijven, hoe en wat

      Hieronder lees je wat je moet doen als de bij jou geboren pup naar een nieuwe eigenaar gaat, die zich NIET bij PetBase wil registreren. Als je een bij jou geboren puppy of een volwassen hond overdraagt aan iemand anders, is het belangrijk dat het ...
    • Wat kan en mag een dierenarts vanaf 1 november 2021 met de nieuwe regelgeving Hond

      Een dierenarts zorgt voor het welzijn van het dier. Naast het welzijn hoort er ook een stukje regelgeving bij als het gaat om identificatie van een dier. Dit document gaat specifiek over honden. Wat mag een dierenarts onder de nieuwe regelgeving: 1. ...
    • Registreer een nieuw dier

      Voorkom vermissing van jouw hond of kat (huisdieren) door te registreren bij PetBase. Jouw hond/kat of ander huisdier staat nog niet in PetBase maar je wilt hem wel graag goed registreren. De kosten zijn eenmalig en geldig voor levenslange ...
    • Wat kan en mag een Chipper

      Nieuw binnen de wet- en regelgeving voor honden, die geldig is sinds 1 november 2021, is dat er nu overheids-erkende chippers zijn. Dit zijn personen die beroepsmatig chips plaatsen en bij RVO als chipper geregistreerd zijn. Wie zijn chippers? Een ...
    • Dier uitschrijven

      Let op: het uitschrijven van een dier in PetBase kan alleen gedaan worden door de in PetBase geregistreerde eigenaar-houder*. Ben je de nieuwe houder van een dier en staat het dier (nog) niet op jouw naam in PetBase, dan kunnen en mogen de ...