Wat kan en mag een dierenarts vanaf 1 november 2021 met de nieuwe regelgeving Hond

Wat kan en mag een dierenarts vanaf 1 november 2021 met de nieuwe regelgeving Hond

Een dierenarts zorgt voor het welzijn van het dier. Naast het welzijn hoort er ook een stukje regelgeving bij als het gaat om identificatie van een dier. Dit document gaat specifiek over honden. 

Wat mag een dierenarts onder de nieuwe regelgeving:
1. Dieren chips (transponders) en EU-Dierenpaspoorten bestellen (op basis van CIBG en het UBN nummer van de praktijk) en deze aanbrengen/uitgeven.
2. Dierenchips met een 528 nummer inbrengen. Deze zijn verplicht te gebruiken bij honden. Voor overige gezelschapsdieren is het (nog) niet verplicht gebruik te maken van chips met landencode, daarvoor zijn ook chips met fabrikantencode toegestaan.
3. Verrichten van alle typen meldingen. Exclusief daarbij voor dierenartsen is het melden van importmeldingen en het bestellen en uitgeven van Europese Dierenpaspoorten.

Aanbrengen chip
Na het aanbrengen van een chip moet binnen 48 uur een aanbrengmelding gedaan worden. Dit geld voor alle 528 chips bij alle diersoorten. In PetBase zal dit bij een geboortemelding automatisch gedaan worden. 

Import melding
Alleen een dierenarts mag in de nieuwe regelgeving nog importmeldingen doen. Blijft een dier langer dan 2 maanden in Nederland dan moet hij als import bij RVO gemeld worden. Dit kan via PetBase. Voor verblijf korter dan 2 maanden is registratie bij RVO niet verplicht. Bij de doormelding moet het UBN van de importeur aangegeven worden. Ook een particulier die één hond meeneemt moet daarom bij RVO een UBN nummer aanvragen. 

Paspoort registreren
Een officieel EU dierenpaspoort mag alleen uitgegeven worden door een dierenarts. Na het uitgeven van dit paspoort moet het paspoort gekoppeld worden aan de registratie van het dier. Dit gebeurt automatisch in PetBase bij een geboorte melding maar kan achteraf ook nog los worden gedaan (op de registratie in PetBase). Een reeds gechipt dier kan immers alsnog een dierenpaspoort nodig hebben. 

Chip of paspoort bestellen
Bij het bestellen van een chip of dierenpaspoort moet jouw CIBG nummer opgegeven worden. PetBase mag de chips en dierenpaspoorten uitsluitend versturen naar het adres wat is geregistreerd bij RVO. De dierenarts die de bestelling heeft gedaan is vanaf ontvangst verantwoordelijk voor die chips en paspoorten.

Vraag: In de nieuwe wetgeving staat de zin "Als de door jouw bestelde transponder door een collega wordt gebruikt, moet je de transponders aan jouw collega overdragen in Petbase. Anders blijf je als verantwoordelijke geregistreerd staan. " Betekent dit dat iedere dierenarts zijn eigen chips moet bestellen? Of worden de chips besteld door het bedrijf zelf en wordt gewoon de dierenarts vermeld bij de registratie?
Antwoord: PetBase geeft de mogelijkheid om de chips op naam te zetten van de dierenarts. Als wij chips uitleveren dan moet de bestelling aan een opgegeven chipper of dierenarts gekoppeld worden. Wij adviseren om één chipper / dierenarts verantwoordelijk te maken voor de chips in jouw organisatie, wij denken dat het anders niet goed te administreren is. RVO biedt namelijk maar beperkte mogelijkheden voor dierenartsen die op meerdere locaties werken.

Vraag: Alle dieren uit het buitenland die langer dan 3 maanden in Nederland zullen zijn moeten geregistreerd worden. Betekent dit dat wij al onze honden die uit het buitenland komen moeten gaan oproepen om zich te laten registreren? Of doen wij dat zodra dat ze hier voor een enting komen? Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?
Antwoord: Deze verplichting is niet nieuw. Ook onder de huidige wetgeving moet elke hond die in ons land woont geregistreerd zijn. Nieuw is wel dat de overheid de eerste houder in Nederland als importeur beschouwt en een UBN-nummer verplicht stelt. De houder is zelf verantwoordelijk voor de doormelding aan RVO. Die verantwoordelijkheid ligt niet bij de kliniek, maar service verlenen hoort wel bij jouw en ons vak. Wij adviseren daarom jouw cliënten te informeren door middel van folders, jouw website, eventuele social media en vooral door persoonlijke informatie te geven. 

Vraag: Naar ik heb begrepen doen wij dadelijk alle meldingen bij jullie en sturen jullie de info door naar de RVO. Klopt dit? En wat doen we bijvoorbeeld op een vrijdagmiddag? Aangezien de RVO niet in het weekend open is, kan de melding er nooit binnen 24 uur zijn. Hoe gaat dit in zijn werk?
Antwoord: Alles gaat automatisch via PetBase, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Tenzij de communicatie met RVO een storing vertoont, dan wordt de melding bewaard en later alsnog doorgegeven.

Vraag: Kunnen in PetBase de officiële Europese Dierenpaspoorten gekoppeld worden aan de dierenkliniek? En gaan hier kosten aan verbonden worden?
Antwoord: ja dat kan zeker en hiervoor rekenen wij geen kosten.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het doormelden van paspoorten?
Antwoord:  Voor het doormelden van de chipnummers en paspoorten naar RVO zullen wij de eerste tijd nog geen extra kosten berekenen. Volgend jaar zullen wij de aan RVO af te dragen kosten aan je moeten doorberekenen.

Vraag: Wat zijn de kosten van het registreren van de dieren bij PetBase?
Antwoord: PetBase gaat met PetPoints werken. Alle pre-paid registraties die er nu zijn gaan wij inwisselen, dit worden PetPoints. Voor het registreren van een import of geboortemelding van een hond rekenen wij 1 PetPoint voor de registratie en 1x PetPoint voor het registeren van de melding naar RVO. Wij moeten namelijk voor elke doormelding aan RVO betalen. Registratie van een hond kost dan 2 PetPoints, van alle andere diersoorten 1 PetPoint. Een eerste aanbrengmelding is verwerkt in de kostprijs van de chips. De Pet Points krijg je automatisch in de PetBase combi pakketten, maar kunnen ook los besteld worden. Voor de exacte kosten van verschillende registraties en meldingen kan je dit artikel bekijken.

Meer informatie
    • Related Articles

    • Wat kan en mag een Chipper

      Nieuw binnen de wet- en regelgeving voor honden, die geldig is sinds 1 november 2021, is dat er nu overheids-erkende chippers zijn. Dit zijn personen die beroepsmatig chips plaatsen en bij RVO als chipper geregistreerd zijn. Wie zijn chippers? Een ...
    • Wie mag wat binnen de nieuwe wet

      Vanwege de nieuwste wetgeving is het noodzakelijk dat alle meldingen door de juiste persoon gedaan worden. Zo mag een eigenaar zelf geen hond registreren en mag alleen een dierenarts een EU-paspoort uitreiken. Wij spreken hier van rollen en rechten. ...
    • Veel gestelde vragen regelgeving hond per 1 november 2021

      Vraag : Wie moet wat doen volgens de nieuwe wetgeving? Antwoord: De dierenarts of de chipper registreert dat de chip is aangebracht, de dierenarts registreert dat het paspoort is uitgegeven en de houder registreert aanvullende gegevens van de hond. ...
    • Een hond uitschrijven, hoe en wat

      Hieronder lees je wat je moet doen als de bij jou geboren pup naar een nieuwe eigenaar gaat, die zich NIET bij PetBase wil registreren. Als je een bij jou geboren puppy of een volwassen hond overdraagt aan iemand anders, is het belangrijk dat het ...
    • De houder van een hond moet voorafgaand aan een geboorte- of importmelding een UBN nummer aanvragen

      Sinds de invoering van de nieuwe wet op 1 november 2021 moet in een aantal situaties het UBN nummer van de houder overhandigd worden aan de dierenarts of chipper. Wanneer heeft de eigenaar een UBN nodig? In de volgende gevallen heeft de eigenaar een ...