Dier overzetten op naam van de adoptant

Als asiel/opvangcentrum hoop je zo veel mogelijk dieren snel te herplaatsen. Maar je wil ook de chipregistraties goed regelen en waar het nodig is de doormelding naar de overheid. Let wel: elke wijziging van eigenaar kost 1 PetPoint of één oude prepaid registratie/formulier. Je berekent de kosten door aan de adoptant. PetPoints zijn voor professionals goedkoper dan het tarief wat een eigenaar betaalt. Zorg je er altijd voor voldoende PetPoints op voorraad te hebben?

Hieronder vind je het stappenplan om de chipregistratie van een geplaatst dier over te dragen aan de nieuwe eigenaar. Elke eigenaar krijgt een eigen account, dat is de consequentie van de nieuwe wetgeving, maar PetBase heeft gezorgd dat het handig en overzichtelijk is. Mocht een eigenaar niet digitaal vaardig (genoeg) zijn, dan biedt PetBase de mogelijkheid dat je alles voor hem/haar regelt.
Je werkt vanuit jouw eigen asiel-account, daarom is er geen overdrachtscode nodig. Je zoekt vanuit jouw asiel-account de betreffende eigenaar op en verplaatst het dier rechtstreeks naar het eigenaar-account. Als de eigenaar nog geen account had, kan je het voor ze aanmaken.

Volg de onderstaande stappen om een dier over te zetten op naam van de adoptant:
1) Log in op jouw professionele PetBase account
2) Klik op 'Houders-eigenaren'
3) Klik op '+Nieuw/Zoeken'
4) Zoek de houder op en klik op 'Nieuw dier aanmelden'
5) Vul de gevraagde gegevens in
6) Klik op 'Opslaan'

1) Log in op jouw professionele PetBase account
Als je al een PetBase account hebt, log dan eerst in. Heb je nog geen PetBase account dan moet je deze eerst aanmaken

2) Klik op 'Houders-eigenaren'
Zodra je bent ingelogd, kan je links in het menu op 'Houders-eigenaren' klikken. Je krijgt een overzicht te zien van alle houders.

eigenaren overzicht

3) Klik op '+Nieuw/Zoeken'
Via de knop '+Nieuw/Zoeken' kan je nu een nieuwe houder aanmaken of een reeds bekende houder opzoeken met behulp van hun e-mailadres.
nieuwe eigenaar

Vul het e-mail adres van de houder in, PetBase controleert dan voor je of deze houder al een account bij PetBase heeft.
emailadres eigenaar

Indien de houder  reeds een account heeft, wordt dit nu in zeegroen getoond.  Je kunt dan in de volgende stap het gewenste dier toevoegen. Let hierbij alsjeblieft goed op de bestaande privacy-keuze van de houder, het is immers belangrijk dat een eventuele vinder snel contact kan opnemen.
dier overschrijven

Is de houder nog niet bekend bij PetBase, dan kan je voor hem/haar een account aanmaken. Pas daarna voeg je het dier toe aan die houder. Let ook nu weer goed op de privacy-instellingen van het account en pas die in overleg met de houder aan waar nodig. De houder voor wie je een account aanmaakt, krijgt altijd direct een bevestiging per e-mail. Dit is tevens de controle op de juiste spelling van het e-mailadres. Vertel ze daarop te letten, anders eindigen onze berichten tussen spam. Als een eigenaar meerdere e-mailadressen heeft, kies dan liever niet voor Hotmail.

account aanmaken

Zodra het nieuwe account aangemaakt is, zie je het terug in jouw houder-overzicht. Let op: alleen de door jou zelf aangemaakte accounts komen hier in beeld. Eigenaren die reeds zelf of elders een account hadden aangemaakt kan je wel opvragen en er dieren aan toevoegen, maar die zie je niet in het overzicht staan.
 overzicht eigenaren

4) Zoek de houder op en klik op 'Nieuw dier aanmelden'
Nu ga je het dier toevoegen aan het account van de houder. In de houderlijst zie je voorafgaand aan de naam van de houder twee iconen. Het linker icoon is de "cliëntenkaart", het rechter icoon gebruik je om een nieuw dier aan te melden. Klik op "Nieuw dier aanmelden", dus op het teken met het pijltje.
 dier registreren

Als je nog oude pre-paid registraties hebt, in de vorm van digitale formuliernummers of papieren formulieren, maak je die eerst op. Je doet dat door een formuliernummer te kiezen. Heb je alleen PetPoints, dan hoef je niet te kiezen. Mocht je onvoldoende PetPoints of pre-paid registraties op voorraad hebben, dan wordt je op dit punt teruggestuurd naar het Menu. Je kunt daar eenvoudig en ter plekke PetPoints bijbestellen.
saldo petpoints

5) Vul de gevraagde gegevens in
Vul in dat het chipnummer is uitgelezen, om welk chipnummer het gaat en om welke diersoort het gaat. Klik op 'Zoeken'.
gegevens invullen

Het systeem toont dan de tekst: "Koppel dit dier aan deze eigenaar" en vraagt om de gebeurtenis-soort (nieuwe eigenaar), de gebeurtenisdatum (= de datum van de plaatsing) en de nieuwe roepnaam van het dier. Is de nieuwe naam nog niet bekend dan kan je de oude roepnaam gebruiken, de eigenaar kan dit later zelf alsnog gratis wijzigen.
dier op naam registreren

6) Klik op 'Opslaan'
Klik op 'Opslaan' en het dier is toegevoegd aan het account van de eigenaar en is verdwenen uit het asiel-account. De eigenaar kan vanaf nu zelf extra telefoonnummers en een foto toevoegen en altijd de contactgegevens beheren. De eigenaar logt daarvoor in met zijn/haar eigen e-mailadres.

Let wel - Verhuist het dier naar een eigenaar die helaas niet bij PetBase geregistreerd wil zijn, klik dan in Mijn dierenlijst op het chipnummer van het dier. De pagina met uitgebreide diergegevens opent zich. Rechts onder vind je "Registratie uitschrijven".

registratie uitschrijven

Je krijgt dan in beeld wat de consequenties zijn en je moet deze stap nogmaals bevestigen voordat het dier uit jouw asiel-account verwijderd wordt.

bevestiging verwijderen