Registratie van een huisdier

Dit is de uitleg voor een registratie-voor-hereniging, waarbij je tevens de wettelijk verplichte doormeldingen kunt doen.
Wij maken in de voorbeelden gebruik van een niet-bestaand dier, een niet-bestaande eigenaar en een verzonnen chipnummer.

Volg de onderstaande stappen voor een registratie van een dier:
1) Log in op jouw PetBase account
2) Klik op 'Houders-eigenaren'
3) Maak een houder aan/Zoek de houder op
4) Klik op de cliëntenkaart van de houder
5) Klik op 'Complete dier-registratie'
6) Vul de gevraagde gegevens in
7) Kies de identificeerder
8) Vul de diergegevens in
9) Klik op 'Opslaan'

1) Log in op jouw PetBase account
Als je al een PetBase account hebt, log dan eerst in. Heb je nog geen PetBase account, dan kan je deze eerst aanmaken

2) Klik op 'Houders-eigenaren'
Zodra je bent ingelogd, kan je links in het menu op 'Houders-eigenaren' klikken. Je krijgt dan een overzicht van alle houders te zien.
houders eigenaren

3) Maak een houder aan/Zoek de houder op
Via de knop '+Nieuw/Zoeken' kan je nu een nieuwe houder aanmaken of een reeds bekende houder opzoeken met behulp van hun e-mailadres.
houder aanmaken
Vul het e-mailadres correct in.
e-mail houder
Indien de Houder reeds een account heeft wordt dit in zeegroen getoond.
account houder

4) Klik op de cliëntenkaart van de houder
Zodra je de juiste houder hebt opgezocht, of een nieuwe houder hebt aangemaakt, kan je op de cliëntenkaart van deze houder klikken. Je krijgt vervolgens een overzicht van deze houder en zijn/haar dieren te zien.

cliëntenkaart houder

5) Klik op 'Complete dier-registratie'
Je gaat nu een hond, kat of ander dier toevoegen aan deze houder. Klik op het vakje 'Complete dier-registratie'.  (Mocht de eigenaar het dier NIET voor hereniging willen registreren, maar alleen de wettelijk verplichte chipaanbrengmelding willen doorgeven aan de overheid, ga dan verder via deze link.)

dier registreren

6) Vul de gevraagde gegevens in
Geef aan of je de chip nu hebt geplaatst of dat je een eerder geplaatste chip afleest. Als de chip met 528 begint moeten wij altijd een melding doen aan RVO. Betreft het een hond, dan heb je in veel gevallen ook het UBN-nummer van de houder nodig. Betreft het een andere diersoort, dan is een UBN-nummer niet nodig.
gegevens dier
Let op: de mogelijkheid van het vinkje is nieuw (13-06-2022), dat bespaart je veel werk.

7) Kies de identificeerder
Nu kies je welke dierenarts, paraveterinair of chipper deze melding doet. Als je een hond aanmeldt kunnen uitsluitend degenen die voor die handeling door RVO zijn erkend, hier gekozen worden. Een import van een hond kan bv. niet door de paraveterinair worden aangemeld, uitsluitend door de dierenarts. Ook het uitreiken van een nieuw EU-paspoort is voorbehouden aan de dierenarts.
identificeerder registratie

8) Vul de diergegevens in
Je gaat een nieuw dier registreren, alle verplichte velden zijn aangeduid met een sterretje. Gaat het om een hond, dan moet je ook een Gebeurtenis-soort kiezen en de Gebeurtenis-datum invullen, we zetten daarom hieronder beide voorbeelden. Vul je een Nederlands paspoortnummer in, dan krijg je de vraag of we de uitgifte voor je aan de overheid moeten doorgeven. Indien van toepassing regelt PetBase dan achter de schermen de  wettelijke verplichting.
Let op de combinatie van het land van herkomst en de eerste cijfers van de chip. Een chip die begint met 528 heeft altijd als land van herkomst Nederland en is nooit een import.
  diergegevens registrerengegevens dier registratie

9) Klik op 'Opslaan'
Zodra je op 'Opslaan' klikt is het dier toegevoegd en zichtbaar in het PetBase account van de houder. De houder/eigenaar ontvangt hiervan direct een bevestiging per e-mail en kan de registratie van het dier vanaf nu via het eigen account beheren. Waarschuw jij ze om de bevestiging goed te bekijken, er staan instructies in over het inloggen en soms wordt de bevestiging ten onrechte voor spam aangezien.