De houder van een hond moet een UBN hebben voordat een geboorte of import gemeld mag worden

De houder van een hond moet een UBN hebben voordat een geboorte of import gemeld mag worden

Let op: voor andere gezelschapsdieren is geen UBN van de houder nodig, alleen voor een hond.

Met ingang van 01-11-2021 moet bij elke Import-melding, elke Chipaanbreng-melding en/of EU dierenpaspoort-uitreiking bij een hond het UBN van de houder overhandigd worden aan de dierenarts of chipper. Dit nummer wordt gebruikt bij de wettelijk verplichte doormelding aan de overheid. Heeft de houder nog geen UBN, dan moet hij/zij dit online aanvragen bij RVO voordat de melding gedaan kan worden. De kosten voor een UBN zijn € 19,00.

Met het UBN van de houder mag een dierenarts of een chipper een Chipaanbreng-melding doen. Importmeldingen en Paspoortmeldingen mogen alleen door dierenartsen gedaan worden en ook dan is het UBN van de houder verplicht.

Tijdig UBN aanvragen
Ons advies aan de professional is om de houder (fokker) al direct bij het maken van de afspraak voor het chippen van pups te melden dat hij/zij tijdig het UBN moet aanvragen. Dit UBN moet aangevraagd worden via de site van RVO. Klik hier om het direct aan te vragen.

Hoe doe je een Import-, chipaanbreng- of paspoort-melding in PetBase:
1. Maak de houder aan in PetBase: klik op het menu 'Houders' en klik op '+Nieuw'
2. Voeg een nieuw dier toe vanaf de houder kaart: klik op nieuw dier registreren
3. Volg de aangegeven stappen in PetBase.
4. Vink je de juiste gegevens aan, dan wordt de importmelding, chipaanbrengmelding en/of paspoortmelding automatisch doorgestuurd naar RVO.
5. Je ziet al direct of de melding door RVO geaccepteerd is.
6. De houder ontvangt van elke melding die je doet een bevestiging per e-mail. Wijs de houder er op dat deze in de spambox terecht kan komen.