Registratie fokkers verplicht bij de overheid

Registratie fokkers verplicht bij de overheid

Registratie fokkers verplicht bij de overheid


Het chippen en registreren is in Nederland verplicht voor honden. Dit geldt voor alle honden die zijn geboren na 1 april 2013 of uit het buitenland komen. Sinds 1 november 2021 zijn hier regels bijgekomen.

Door middel van de nieuwe regels voor Identificatie & Registratie (I&R) moet de illegale en malafide hondenhandel moeilijker worden. Door elke fokker, importeur, dierenarts en chipper te registreren is het direct duidelijk waar de hond vandaan komt en wie de hond gechipt heeft. 

Informatie voor fokkers en hobby fokkers

Elke hond wordt geregistreerd op basis van zijn chipnummer. Vanaf 1 november 2021 zijn er meer controles ingebouwd in de registratie van honden. Elke fokker moet zich eenmalig registreren, dit is ook verplicht als je maar één nestje wil fokken. 

Voorheen moesten bedrijfsmatige fokkers geregistreerd zijn, maar nu ook de niet-bedrijfsmatige fokkers. Dit gaat via de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). RVO geeft de fokker dan een UBN (Uniek Bedrijfsnummer) ook al ben je geen bedrijf. Krijgt je hond éénmalig een nestje dan gelden er andere regels dan voor bedrijfsmatige fokkers. Zo moet een bedrijfsmatige fokker een bewijs van vakbekwaamheid hebben en een locatie voor bedrijfsmatige activiteiten. 

Mocht je al een bedrijfsmatig fokker UBN hebben voor honden, dan mag je die blijven gebruiken. Heb je een UBN voor een andere diersoort dan kan RVO de diersoort hond toevoegen. 

Procedure voor de fokker van niet-stamboomhonden

1. Voordat de pups gechipt worden moet de fokker een UBN-nummer hebben aangevraagd via de RVO website 

2. Maak een account aan bij PetBase of log in op je bestaande account. 

3. Je vult je UBN-nummer in je account op https://mijn.petbase.eu

4. Je maakt een afspraak bij je dierenarts om de pups te chippen

5. De dierenarts vult in via zijn kliniek account dat de pups gechipt met de bijbehorende chipnummers. 

6. Er ontstaat meteen een automatische melding naar de RVO dat de chips zijn geplaatst, dit wordt gekoppeld aan het UBN van de dierenarts en aan jouw UBN.

7. De dierenarts reikt de EU-dierenpaspoorten uit en noteert de paspoortnummers bij de juiste chipnummers in het account. 

8. Bij de verkoop van de pups moet je de pups vrijgeven voor overdracht. Je krijgt dan een overdrachtscode in beeld bijvoorbeeld pb-1111-1111

9. De nieuwe eigenaar maakt ook een PetBase account aan en haalt het dier binnen via de van jou gekregen overdrachtscode.

Meer hulp voor de overdracht? Bekijk het via de volgende link: Van oude naar nieuwe eigenaar (petbase.eu)

Procedure voor de fokker van stamboomhonden

I. Voordat de pups gechipt worden moet de fokker een UBN-nummer hebben aangevraagd via de RVO website: https://mijn.rvo.nl/web/klantportaal-site/honden-niet-bedrijfsmatig-houden

II. Je volgt de normale procedure voor het melden van dek- en geboorte-aangifte.

IV. De chipper van Raad van Beheer komt het dier of nest chippen

V. Er ontstaat meteen een automatische melding naar de RVO dat de chips zijn geplaatst, dit wordt gekoppeld aan het UBN van de chipper en aan jouw UBN.

VI.  Je doet zelf de geboortemelding bij een portaal of databank. Hier dien je ook het chipnummer van de moeder op te geven. Je doet dit via https://mijn.petbase.eu.

VII. Je gaat naar een dierenarts met je nest voor het verplichte dierenpaspoort. Zorg dat jij je eigen UBN meeneemt. De dierenarts gaat het paspoortnummer aan het chipnummer koppelen en doet een melding via zijn/haar eigen PetBase kliniek-account.

VIII. Bij de verkoop van de pups moet je de pups vrijgeven voor overdracht. Je krijgt dan een overdrachtscode in beeld bijvoorbeeld pb-1111-1111

IX. De nieuwe eigenaar maakt een eigen MijnPetBase account aan en haalt het dier binnen via de van jou gekregen overdrachtscode.


UBN nummer opzoeken?

1) RVO heeft het UBN gemeld op het moment dat jij je aangemeld hebt.

2) Ben je het UBN kwijt, dan kan je hier inloggen https://mijn.rvo.nl/web/klantportaal-site/honden-niet-bedrijfsmatig-houden Voor het inloggen bij RVO heb je altijd je DigiD nodig.


    • Related Articles

    • Ik heb geen registratie-/ formuliernummer of overdrachtscode

      Ik ben mijn inloggegevens kwijt of ik heb ze nooit ontvangen en ik wil mijn gegevens wijzigen. Dit is de meest gestelde vraag aan PetBase. We begrijpen dat je dit goed geregeld wilt hebben. Bij PetBase moeten we echter zeker weten dat jij de ...
    • Registratie Hond

      Verplichte identificatie en registratie hond (I&R) Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om alle honden te chippen en te registreren bij een, door de overheid aangewezen, databank zoals PetBase. Deze wet- en regelgeving is per 1 november ...
    • Welkom bij de handleiding van MijnPetBase 5 en volgende versies

      Met de komst van MijnPetBase 5.0 staat de handleiding online op deze portal. Mis je nog informatie, stel jouw vraag dan via info@petbase.eu Wij werken nog dagelijks aan de uitbreiding van deze pagina's. informatie over website van dierendatabank ...
    • Adres over de grens

      Een tweede huis in het buitenland? Of emigreer je? PetBase registreert niet alleen dieren die in Nederland wonen, maar ook heel veel dieren die buiten Nederland wonen. Juist de internationale samenwerking tussen databanken zorgt er dagelijks voor dat ...
    • Registratie van huisdier voor professionals

      In dit hoofdstuk kan je nalezen hoe je een dier registreert in PetBase. Nieuw: Bij aanbrengen van een Nederlandse chip en uitreiken van een Europees dierenpaspoort kunnen deze automatisch naar RVO worden doorgemeld. Je geeft dit aan met een vinkje. ...