Hoe is een chipnummer opgebouwd (landencode,fabrikantencode,techniek)
Wereldwijd bestaan er afspraken over de techniek en de nummers van chips voor dieren. Die afspraken zijn vastgelegd door ISO. In Europa worden voor huisdieren altijd FDX-B chipnummers gebruikt, maar ook buiten Europa zijn dit de meest gebruikte chips. De FDX-B chips gebruiken allemaal dezelfde techniek en de chipnummers zijn op een vaste manier opgebouwd. De nummers van een FDX-B chip bestaan altijd uit 15 cijfers. De eerste drie cijfers geven aan wie de chip gemaakt heeft (fabrikantencode) of in welk land de chip gebruikt is (landencode).
Landencode, fabrikantencode of vrije reeks
Fabrikantencode
Deze chipnummers beginnen altijd met een 9, bijvoorbeeld 934 (fabrikant Tierchip).
Let op: Een transpondernummer dat begint met 999 is een test nummer en hoeft niet uniek te zijn. Testnummers worden gebruikt om een productie straat te testen. Helaas hebben we deze ook in het verleden in dieren gevonden. Deze nummers zijn niet uniek.
Landencode
Als het nummer met een landencode kan je via de ISO 3166-1 landencode tabel opzoeken in welk land de chip aangebracht is. De landencode van Nederland is 528. In de afgelopen jaren waren er in Nederland onderlinge afspraken over de cijfers achter de 528.
1) Een nummer dat begint met 5281400 is altijd gebruikt door de Raad van Beheer.
2) Begint het nummer met 5282, dan waren de cijfers op de 5e en 6e plaats een afgeleide van de fabrikantencode. Dit is uit te rekenen door het afgeleide af te trekken van 991. Dus een nummer dat begint met 5282460 is een chipnummer uit Nederland (528) met een fabrikantcode (2) van 945 (991 - 46 = 945). Alleen de laatste 8 cijfers maakten het nummer dan uniek. Alle fabrikanten staan met hun nummerreeksen op de website van icar.org.
De nieuwe chipnummerreeks in Nederland start met 5281401. Deze nieuwe reeks laat niet meer zien wie de fabrikant / leverancier is.
Vrije reeks
Chipnummers die met een landencode en daarna met een 0 opvolgen (voorbeeld: 5280) zijn chips die aan bijvoorbeeld organisaties toegekend kunnen worden. De body van het betreffende land mag van de ISO bepalen aan wie ze het toekennen. Een chipnummer dat start met 5280 zou bijvoorbeeld een organisatie uit Nederland kunnen. Deze reeks is dan via RVO (overheid) in Nederland toegekend zijn aan een organisatie.
In landen buiten Europa, o.a. in de Verenigde Staten, wordt soms gebruik gemaakt van andere types chips. De meest bekende daarvan is FDX-A. Een FDX-A chipnummer heeft een code van 10 tekens lang en bestaat meestal uit 9 cijfers en 1 letter. Er bestaan echter ook types die een andere techniek gebruiken. PetBase levert chipreaders die klein en handig zijn en de Europese FDX-B aflezen, maar ook readers die meerdere types chip kunnen uitlezen. Zie daarvoor de PetBase shop.
PetBase ISO FDX-B Chips
PetBase verkoopt deze chipnummers. Kijk in de PetBase shop voor de prijzen van deze kwaliteitschips, gemaakt in Duitsland.
Related Articles
Hoe registreer ik een EU dierenpaspoort?
Tijdens of na de registratie van een dier in PetBase kan het bijbehorende EU dierenpaspoort gekoppeld worden. Wil je een vervangend paspoort toevoegen, lees dan hier verder. Betreft het een eerste uitreiking, volg dan de stappen hieronder. Let op: ...
Hoe voeg ik een foto toe?
Een foto van jouw huisdier toevoegen is heel eenvoudig en gratis. Let op: dit is alleen mogelijk met een gratis MijnPetBase account. Heb je dat nog niet, klik dan eerst hier. Volg de onderstaande stappen om een foto van jouw dier toe te voegen: 1) ...
Registreer een nieuw dier
Voorkom vermissing van jouw hond of kat (huisdieren) door te registreren bij PetBase. Jouw hond/kat of ander huisdier staat nog niet in PetBase maar je wilt hem wel graag goed registreren. De kosten zijn eenmalig en geldig voor levenslange ...
Chipnummer niet gevonden
Heb je een chipnummer ingevuld en krijg je de melding "is NIET gevonden in PetBase"? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Volg de stappen hieronder om het probleem op te lossen. Misschien heb je bij het invullen een typfoutje gemaakt. Controleer ...
Help ik heb een fout gemaakt, hoe herstel ik dit?
Een foutje is zo gemaakt. Bijvoorbeeld een typefout in de naam of in de geboortedatum op het moment van registreren. Het foutje kan door jou gemaakt zijn of door een ander. Hieronder vind je de instructies om de chipregistratie alsnog in orde te ...