Dierenpaspoorten en import-honden

Dierenpaspoorten en import-honden

Elke hond die na 01-11-2021 geïmporteerd wordt en langer dan 3 maanden in Nederland zal verblijven, moet binnen 2 weken voorzien zijn van een officieel Europees Dierenpaspoort en geregistreerd via een van de "aangewezen portalen". Komt de hond uit een EU-land of een daaraan geconformeerd land *, dan dient het bestaande paspoort bij het dier te blijven en het nummer van dat paspoort aan RVO doorgemeld te worden. Komt het dier uit een niet-EU land,  dan moet er een Nederlands EU-Dierenpaspoort aangemaakt, uitgereikt en doorgemeld worden.  Komt het dier wel uit een EU-land maar heeft het geen officieel paspoort, behandel het dan alsof het van buiten de EU afkomstig is. Let op: RVO heeft hier een controle op aangemaakt, dus zonder juiste notatie van het paspoortnummer kan de importmelding NIET verwerkt worden.

In alle EU-landen begint het paspoortnummer met twee letters, die het land van herkomst weergeven. Dat is verplicht. Daarna volgt een alfanumerieke serie, dus letters en cijfers zijn mogelijk. De lengte van die serie kan per land verschillen.
Het nummer van een Nederlands EU dierenpaspoort bestond tot nu toe uit: landcode numeriek (3 cijfers), landcode alfanumeriek (2 letters), fabrikant (1 letter), volgnummer.  Voorbeeld: 528NLS0001. (Dit is een dierenpaspoort van PetBase.) Wij vragen iedereen om paspoortnummers zonder spaties of streepjes te registreren. Binnenkort wordt een nieuwe reeks in gebruik genomen, wij zullen dan hier aangeven hoe die er uit ziet.

Per land is er een andere notatie van het paspoortnummer. Meestal zijn het twee of drie letters van de landencode plus een volgnummer. 
Veel voorkomende landencodes zijn
BE = België
DE = Duitsland
RO = Roemenie
SK = Slowakije
SE = Sweden
EL = Griekenland



Let op:  UK = Engeland (let op: m.i.v. 01-01-2021 is dit geen EU-land meer, er moet dus voor die honden een nieuw dierenpaspoort worden aangemaakt)

Lees hier hoe je het uitreiken van elk nieuw dierenpaspoort op de juiste manier registreert. 

Lukt de import melding niet?
Neem dan contact op met PetBase voor overleg over hoe te handelen!

Bij PetBase kan je officiële EU-paspoorten bestellen.
Let op: wij mogen de paspoorten uitsluitend leveren aan dierenartsen en altijd op basis van hun CIBG nummer, op het bij RVO bekende adres. In de PetBase portal kan je de nummers van deze dierenpaspoorten  daarna eenvoudig koppelen aan het juiste dier.

*Sommige landen binnen Europa worden voor de wet gelijk gesteld aan EU-landen, ook al zijn ze geen lid van de EU. Voorbeelden zijn Noorwegen en Zwitserland.  Wil je zelf landnummers van chips en/of van dierenpaspoorten controleren? Klik dan op een van deze links.  https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1_numeric en  https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1_alpha-2