Hoe registreer ik een EU dierenpaspoort?

Hoe registreer ik een EU dierenpaspoort?

Tijdens of na de registratie van een dier in PetBase kan het bijbehorende EU dierenpaspoort gekoppeld worden.  Wil je een vervangend paspoort toevoegen, lees dan hier verder. Betreft het een eerste uitreiking, volg dan de stappen hieronder.
 
Let op: een dierenpaspoort mag enkel door een dierenarts worden uitgegeven. Selecteer dus een dierenarts als identificeerder bij het doen van deze melding.  Wanneer er een chipper of paraveterinair wordt geselecteerd, wordt het dierenpaspoort niet op de juiste manier doorgemeld naar RVO.

Belangrijk!
Voor het verplichte doormelden van een nieuw uit te reiken Europees paspoort voor een hond is altijd het correcte UBN van de houder nodig. Voor het uitreiken aan andere diersoorten is geen houder-UBN nodig. Dit UBN moet vooraf door de eigenaar zelf aangevraagd worden bij RVO, hij/zij heeft daarvoor een DigiD nodig. Naam en adres van degene die in het paspoort als eerste eigenaar genoteerd wordt, moeten exact kloppen met de gegevens die bij RVO opgegeven zijn.  Voor andere diersoorten (kat en fret) moet wel een paspoortmelding naar RVO doorgezonden worden, maar daarbij hoeft de houder geen UBN te hebben. 

Veel gestelde vragen hierbij zijn:
 1. Moet de eigenaar-houder ook een UBN hebben als het om een vervangend paspoort gaat? Dus als het oude vol is, vermist of beschadigd?  Op dit moment is het antwoord van RVO: Ja, dat is noodzakelijk.
 2. Moet de eigenaar-houder ook een UBN hebben als het dier jaren geleden al gechipt en geregistreerd was, maar nog geen paspoort had? Op dit moment is het antwoord van RVO: Ja, dat is noodzakelijk.
 3. Een hond die na 1 november 2021 van eigenaar verandert, moet voorzien zijn van chip, registratie en geldig paspoort. Moet dat een officieel EU-dierenpaspoort zijn of is het vaccinatieboekje ook toereikend? Het antwoord van RVO is: nee, een vaccinatieboekje is niet toereikend. Het moet een geldig EU-dierenpaspoort zijn.
Hoe registreer ik het EU-dierenpaspoort in PetBase? 
Vul je tijdens de Complete dierregistratie een Nederlands paspoortnummer in, dan krijgt u automatisch de vraag of PetBase dit moet doormelden aan de overheid.  Wil je alleen een paspoort aanmelden en was het dier al bij PetBase geregistreerd, lees dan hier verder.  Let er dus op goed dat je een dierenarts als identificeerder selecteert om de paspoortuitreiking naar RVO te doen.

Raad van Beheer
Een chipnummer dat begint met 528140 is altijd gebruikt door de Raad van Beheer. Zij zorgen voor de chipaanbreng melding van een hond. Bij het registreren van een hond in PetBase hoeven deze melding dus ook niet gedaan meer te worden door een dierenarts.

Als dierenarts kies je bij houder-eigenaar voor ‘Nieuw paspoort uitreiken’ om alleen paspoortmelding te doen. Hiermee is het dier niet geregistreerd voor hereniging. Met een complete-dier-registratie is de hond wel geregistreerd voor hereniging, let er hierbij wel op dat je kiest voor chip uitgelezen en let op de gebeurtenis soort. Bij het invoeren van het paspoortnummer vink je de optie ‘ Nieuw paspoort uitreiken en melden’ aan om de paspoortmelding te doen.

De optie ‘Nest dieren aanmelden’  is niet geschikt voor het registeren van een paspoort voor honden die gechipt zijn door Raad van Beheer.


Onze PetBase paspoorten voldoen aan de Europese standaard, er kunnen tot 6 keer een eigenaar in vermeld worden in het paspoort en met de barcode op de achterkant is het heel gemakkelijk om deze in te scannen.  Ook kun je de sticker van de barcode op ons formulier van het plakken waar alle andere informatie zoals datum uitgifte, naam huisdier, chipnummer, geboortedatum, diersoort en kleur op staan zodat je alle gegevens bij elkaar hebt wat het makkelijker maakt met het invullen van de gegevens.

Zie ook onze paspoorten in onze webshop  https://www.petbase.eu/webshop/

Zie hieronder voor meer informatie over de wetten/regelingen en registratieregels voor een EU paspoort

https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/honden/dierenartsen#het-europees-dierenpaspoort  • Related Articles

  • NL EU dierenpaspoort afmelden

   ** Automatisch beschikbaar vanaf begin februari 2024** In Nederland is het verplicht om niet-gebruikte of beschadigde Nederlandse EU dierenpaspoorten af te melden bij de overheid. Dit moet door een dierenarts gedaan worden. PetBase helpt ...
  • Registreer een nieuw dier

   Voorkom vermissing van jouw hond of kat (huisdieren) door te registreren bij PetBase. Jouw hond/kat of ander huisdier staat nog niet in PetBase maar je wilt hem wel graag goed registreren. De kosten zijn eenmalig en geldig voor levenslange ...
  • Hoe voeg ik een foto toe?

   Een foto van jouw huisdier toevoegen is heel eenvoudig en gratis. Let op: dit is alleen mogelijk met een gratis MijnPetBase account. Heb je dat nog niet, klik dan eerst hier. Volg de onderstaande stappen om een foto van jouw dier toe te voegen: 1) ...
  • Hoe kan ik chips melden (aanbrengmelding) doen bij PetBase

   Belangrijk! Voor het verplichte doormelden van een Nederlands chipnummer (528) is voor Honden altijd het UBN van de houder nodig. Dit UBN moet door de eigenaar zelf vooraf aangevraagd worden bij RVO. Hij/zij heeft daarvoor een geldig DigiD nodig. ...
  • Een account bij PetBase. Wat is het en hoe maak ik het aan?

   Dankzij de invoering van de nieuwste versie van de PetBase databank voor gezelschapsdieren krijg je nog meer gemak en mogelijkheden dan je voorheen al gewend was. Door een account aan te maken zie je de registraties van al jouw huisdieren bij elkaar ...