Heb je een UBN nodig?

Heb je een UBN nodig?

Krijgt jouw hond binnenkort een nestje? Kom je in Nederland wonen met jouw hond? Koop je een hond die nu nog buiten Nederland woont?  Heb je een (nieuw) Europees Dierenpaspoort nodig? Dan moet je sinds 1 november 2021 aan extra verplichtingen voldoen. Het proces van het aanvragen van een UBN wordt hier voor je uitgelegd.

Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar je de hond of honden houdt. De regel is dat een UBN nodig is voor het injecteren van een chip, voor het melden van een import en voor elke paspoort uitreiking voor een hond. Is dat niet het geval dan heb je geen UBN nodig!

Met ingang van 01-11-2021 zijn diverse officiële meldingen aan de overheid verplicht. Dit moet door de dierenarts (of de chipper) via een van de databanken online gedaan worden bij RVO, een dienst van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij sommige meldingen moeten ook jouw contactgegevens aan RVO worden doorgegeven, door middel van jouw UBN. Let op: je mag nooit het UBN van een ander gebruiken, ook niet van degene waar jouw hond geboren is. Elk UBN is wettelijk gekoppeld aan een persoon en aan een locatie.

Chipaanbrengen
Voor het aanbrengen, injecteren, van een chip in een hond is een UBN nodig. Heb je een nest met honden dan heeft jouw chipper / dierenarts ook jouw UBN nodig. 

Import hond
Ga je een hond importeren, of heb je een hond meegenomen uit het buitenland, dan is een UBN nodig. Geef het UBN aan de dierenarts voor de doormelding. 

Het EU-dierenpaspoort
Voor het uitreiken van een paspoort voor een hond is het verplicht om het paspoortnummer en het UBN van de eigenaar aan RVO door te geven. Voor het uitreiken van een paspoort voor een kat of fret hoeft alleen het nummer van het paspoort worden doorgegeven en hoeft de eigenaar/houder geen UBN te hebben.

Tijdig UBN aanvragen
In de meeste gevallen heb je als nieuwe eigenaar/houder van een hond of kat nog geen UBN. Dan moet je dit tijdig online aanvragen bij RVO. De eenmalige kosten hiervoor zijn € 19,00 (je krijgt achteraf een factuur). Let op: deze registratie is wettelijk verplicht, ook als je één maal een nestje hebt,  één dierenpaspoort aanvraagt of één hond vanuit het buitenland importeert. Ons advies is om al direct bij het maken van de afspraak of voorafgaand aan het importeren jouw UBN bij RVO aan te vragen.  Je doet dat via deze link. Onderaan deze pagina wordt stap voor stap beschreven hoe het aanvragen van UBN voor het niet-bedrijfsmatig houden van honden in zijn werk gaat. Ook zie je onderaan de pagina waar je je adres gegevens wijzigt zodat je UBN gekoppeld blijft aan jou en je adres gegevens.

Heb je al een UBN voor een andere diersoort?
Mocht jouw bestaande UBN voor een andere diersoort dan "hond" of "huisdier" erkend zijn, dan is verstandig om dit zo snel mogelijk aan te passen. Klik hier om door te gaan naar de website van RVO. Kies hierbij zelf of je voor jouw honden een apart UBN aanvraagt of de diersoort hond/huisdier laat toevoegen aan jouw bestaande UBN.

Toevoegen van jouw UBN aan jouw account
Het is belangrijk dat het door jou aangevraagde UBN in jouw account zichtbaar wordt. Volg hiervoor stap 7 van deze instructies.


Handleiding UBN aanvragen voor niet-bedrijfsmatig houden van honden

Deze handleiding beschrijft stap voor stap het proces van het aanvragen van een uniek bedrijfsnummer (UBN) voor het niet-bedrijfsmatig houden van honden. Volg onderstaande stappen om een UBN voor het niet-bedrijfsmatig houden van honden aan te vragen:

2) Log in
3) Vul jouw gegevens in voor de registratie
4) Bevestig de registratie
5) Jouw UBN wordt weergeven
6) Betaal de aanvraag van jouw UBN

Ga naar de website van RVO en klik op de knop ‘Registreren’ voor het aanvragen van een UBN voor het niet-bedrijfsmatig houden van honden

UBN aanvragen
2. Log in
In dit venster kan je inloggen met eHerkenning, DigiD of EU login. Na het inloggen kom je automatisch in het systeem van RVO.

UBN aanvragen

3. Vul jouw gegevens in voor de registratie

Wanneer je nog niet bekend bij RVO, hebben zij extra gegevens van je nodig om gebruik te maken van hun diensten. Controleer de gegevens en vul waar nodig aan met jouw e-mailadres, telefoonnummer en rekeningnummer. Klik vervolgens op ‘Registreer’.

 UBN RVO

4. Bevestig de registratie
Je krijgt nu in beeld een overzicht te zien van jouw persoonlijke gegevens, controleer dit. Kloppen de gegevens? Kies dan voor de knop ‘Registreren’.

UBN aanvragen

5. Jouw UBN wordt weergeven
De bevestiging van jouw aanvraag wordt in beeld weergeven. Jouw UBN-nummer is nu zichtbaar. Je kunt dit nummer doorgeven wanneer de chipper of dierenarts naar jouw UBN vraagt.
aanvragen UBN
6. Betaal jouw UBN aanvraag
De kosten van een UBN-nummer zijn eenmalig € 19,00. Na deze aanvraag ontvang je een factuur per post.


7. Hoe geef een adres wijziging door of beëindigt je je UBN?
Via onderstaande link kan je ook je adres wijzigen zodat ook je UBN nummer goed gekoppeld blijft staan in je PetBase account als je verhuizing doorgeeft.

Ga naar de veel gestelde vragen en klik de link aan en volg de stappen om in te loggen en je adres gegevens te wijzigen.


Let op: de wet spreekt niet van jou als Eigenaar, maar van jou als Houder. Het gaat dus om de gegevens van de verzorger en van de locatie waar het dier verblijft. Die persoon is verantwoordelijk voor de juiste registratie en de juiste doormeldingen. PetBase helpt je om dit eenvoudig en correct te doen.


  • Related Articles

  • UBN nummer opvragen

   Hoe kan je eenvoudig een UBN nummer opvragen als professional? Wij leggen het je uit in deze YouTube video: UBN Zoeken Eenvoudig een UBN nummer opvragen of zoeken kan in PetBase met een professional account. Het UBN nummer zoeken kan via menu houders ...
  • Gegevens wijzigen van het dier: eigenaar

   Een foutje is zo gemaakt. Bijvoorbeeld een typefout in de naam of in de geboortedatum op het moment van registreren. Het foutje kan door jou gemaakt zijn of door een ander. Hieronder vind je de instructies om de chipregistratie alsnog in orde te ...
  • De houder van een hond moet voorafgaand aan een geboorte- of importmelding een UBN nummer aanvragen

   Sinds de invoering van de nieuwe wet op 1 november 2021 moet in een aantal situaties het UBN nummer van de houder overhandigd worden aan de dierenarts of chipper. Wanneer heeft de eigenaar een UBN nodig? In de volgende gevallen heeft de eigenaar een ...
  • Een dierenartsenpraktijk heeft nu ook een UBN, hoe vraag je deze op

   Elke dierenarts heeft een CIBG-registratie. Daarin moeten sinds 01-11-2021 behalve jouw naam en CIBG-nummer ook al jouw praktijkadressen geregistreerd zijn*. Als je een nieuw adres registreert bij jouw CIBG-nummer zal RVO daarvoor op de volgende ...
  • Adres over de grens

   Een tweede huis in het buitenland? Of emigreer je? PetBase registreert niet alleen dieren die in Nederland wonen, maar ook heel veel dieren die buiten Nederland wonen. Juist de internationale samenwerking tussen databanken zorgt er dagelijks voor dat ...