Dieren uit Oekraïne

Registratie van honden uit Oekraïne (wijziging sinds 15 juni 2023)

Stel je wordt geconfronteerd met een dier uit Oekraïne. Hoe registreer je dit dier?
Als het dier een hond, kat of fret is, geldt de Europese wetgeving. Is het een hond, dan geldt daarbij ook de huidige Nederlandse wet. De dierenarts controleert het dier en vaccineert als dat nodig is. Ook zorgt de dierenarts voor de chipaanbrenging/chipaflezing, voor de chipregistratie, de importmelding en voor de paspoortuitgifte. Dit is niet toegestaan aan chippers, uitsluitend aan dierenartsen. 

Let op: met ingang van 15 juni 2023 zijn de versoepelde regels voor huisdieren vanuit Oekraïne en Rusland niet meer van toepassing.

De regels voor huisdieren die vanuit Oekraïne en Rusland naar de Europese Unie kwamen, waren tijdelijk versoepeld. Met ingang van 15 juni 2023 zijn deze versoepelde regels niet meer van toepassing. Huisdieren die vanuit de Oekraïne met hun eigenaren meereizen moeten vanaf 15 juni ook voldoen aan de algemene importeisen voor huisdieren uit een land buiten de Europese Unie. Lees de website van de NVWA voor meer informatie. Dit houdt ook in dat de eigenaar zelf een UBN moet hebben als er een (vervangend) paspoort uitgegeven wordt of als er een chip wordt aangebracht. Het is voor dierenartsen niet meer mogelijk om die meldingen op het eigen UBN te registreren zoals voorheen het geval was.
 
Om een dier te mogen registreren als import (met of zonder chip), moet de eigenaar* eigenlijk een UBN (Uniek Bedrijfs-nummer) hebben. Dat UBN moet de eigenaar zelf aanvragen bij RVO, met zijn/haar DigiD. Het UBN wordt dan verstrekt op basis van het woonadres. 

Heb je nog vragen? Mail dan naar info@petbase.eu en vermeld in het onderwerp dat het om een vraag over Oekraïense dieren gaat.

Let op: Oekraïne wordt beschouwd als rabiës-risico gebied. Vaccinatie tegen rabiës is dus verplicht én belangrijk voor iedereen in de omgeving van het dier. Lees hieronder het advies van PetBase voor deze situatie.
 1. Implanteer een chip als het dier die nog niet heeft. Lees de chip af als het dier die wel heeft. 
 2. Vaccineer tegen rabiës als het dier geen geldige rabiësvaccinatie heeft. Let op: als het dier op het moment van vaccineren geen chip had zijn eerdere rabiësvaccinaties niet geldig.
 3. Reik direct een Nederlands EU-dierenpaspoort uit en vermeld hierin de gegevens van de chip.
 4. Registratie: registreer het dier zo snel mogelijk via jouw MijnPetBase account. Vul hierbij het chipnummer én het nummer van het dierenpaspoort in. 
 5. Rabiës-titerbepaling minimaal 30 dagen na de rabiësvaccinatie. Geef de uitslag door via info@nvwa.nl.
 6. Adviseer de eigenaar dringend het dier in thuisquarantaine te houden tot de uitslag van de titerbepaling bekend is en meer dan 0,5 IE/ml is (als de uitslag <0,5 IE/ml is, neem dan contact met NVWA op, vaccineer nogmaals tegen rabiës en 30 dagen later opnieuw een titerbepaling).
 7. Als er andere honden, katten of fretten in huis aanwezig zijn, laat deze dan ook tegen rabiës vaccineren als zij geen geldige enting hebben. Dat geldt voor alle huisdieren die in hetzelfde huis verblijven!

* De wet spreekt van Houders, maar voor de duidelijkheid gebruiken wij hier de term Eigenaar

  • Related Articles

  • Honden uit de Oekraïne en regels voor I&R Hond (wijziging sinds 15 juni 2023)

   RVO is het uitvoeringsorgaan van het ministerie van LNV. Lees hieronder de publicatie van RVO. PetBase is niet verantwoordelijk voor de keuzes die de overheid hierin maakt, wel proberen wij jou te helpen om alle registraties zo goed mogelijk en ...
  • Ik heb geen registratie-/ formuliernummer of overdrachtscode

   Ik ben mijn inloggegevens kwijt of ik heb ze nooit ontvangen en ik wil mijn gegevens wijzigen. Dit is de meest gestelde vraag aan PetBase. We begrijpen dat je dit goed geregeld wilt hebben. Bij PetBase moeten we echter zeker weten dat jij de ...
  • Registratie van huisdier voor professionals

   In dit hoofdstuk kan je nalezen hoe je een dier registreert in PetBase. Nieuw: Bij aanbrengen van een Nederlandse chip en uitreiken van een Europees dierenpaspoort kunnen deze automatisch naar RVO worden doorgemeld. Je geeft dit aan met een vinkje. ...
  • Opfrisser van de nieuwe regels voor honden

   Dagelijks krijgen wij vragen over de nieuwe wetgeving voor honden, het gaat dan vooral om verplichtingen die op 1 november zijn veranderd. Hieronder zetten wij een aantal situaties. Pup in het nest (8 weken of jonger ) Iedereen die pups fokt (ook ...
  • Registratie Hond

   Verplichte identificatie en registratie hond (I&R) Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om alle honden te chippen en te registreren bij een, door de overheid aangewezen, databank zoals PetBase. Deze wet- en regelgeving is per 1 november ...