PetBase Snelstart voor eigenaren

Welkom bij de nieuwe Snelstart voor eigenaren. Met de komst van het nieuwe PetBase systeem (PetBase 5.0) gaan een aantal dingen anders, beter, prettiger.

Er zijn twee redenen voor deze nieuwe software.
De eerste is de verandering van de  wet op 1 november 2021. Daardoor moeten bij de eerste registratie (maar soms ook bij wijzigingen) meldingen aan de overheid worden doorgegeven die eerst niet nodig waren.
De tweede reden is dat wij u graag een gratis eigen account willen aanbieden, waarin u al uw dieren overzichtelijk in beeld krijgt en het doorgeven van wijzigingen gemakkelijker wordt.

In deze SnelStart kunt u de volgende stappen terugvinden.

1. Hoe maak ik een account aan
  2. Hoe werkt het menu
  3. Hoe verplaats ik mijn dieren naar dit account
  4. Hoe voeg ik een nieuw dier toe - ik ben de nieuwe eigenaar
  5. Hoe meld ik een dier af  - het gaat naar een nieuwe houder
  6. Hoe meld ik een dier af - het dier is overleden
  7. Hoe wijzig ik mijn contactgegevens
  8. Krijg ik een registratiebewijs?
1. Hoe maak ik een account aan?
Uw nieuwe account moet eerst aangemaakt worden. Dit account is gratis. Hierin beheert u al uw huisdieren.
Ga via deze link naar MijnPetBase.eu
Klik op 'Gratis Mijn PetBase account aanmaken' en volg de stappen. Velden met een sterretje moet u invullen, anders kan PetBase uw account niet aanmaken.

Direct na het aanmaken van uw account krijgt u te zien dat u uw eerste huisdier kunt toevoegen. Dit wordt uitgelegd bij punt 3 en 4.

2. Hoe werkt het Menu?

Log in om het Menu te zien. Als u op een groot beeldscherm werkt, staat het Menu links. Als u op een mobiele telefoon werkt, klikt u op de drie streepjes aan de rechterkant.

In het menu vindt u de volgende onderdelen.

Mijn dieren - de dieren die aan dit account gekoppeld zijn. Klik op het dier voor meer details en wijzigingen, voor het printen van het registratiebewijs en voor het toevoegen van een foto. Ook kunt u hier een eventuele vermissing melden.

Dier toevoegen - om een dier vanuit een bestaande registratie over te zetten naar uw account. Dit wordt bij punt 3 uitgelegd
Mijn dieren lijst - kort overzicht van alle dieren in dit account, vooral handig als u veel dieren heeft

Mijn adres+telefoon - uw eigen contactgegevens
Nieuws - de link naar nieuwtjes over huisdieren
Documentatie - de gehele handleiding, voor eigenaar en professional
Contact - het contactformulier en ons telefoonnummer

Wat u niet (!) in het menu vindt, is de mogelijkheid om zelf dieren te registreren. De reden daarvoor is de nieuwe wet die op 1 november 2021 is ingegaan.

3. Hoe verplaats ik mijn dieren naar dit account?
Ga naar Mijn dieren. De eerste keer ziet u al direct het invulveld in beeld komen.

Vul het chipnummer in. Ziet u na het invullen van het chipnummer een rode balk met de tekst "Registratie niet gevonden, controleer het nummer", kijk dan eerst nog even heel goed of u het juiste nummer ingetypt heeft. Kleine typfoutjes  hebben grote gevolgen.

Is het door u ingevulde chipnummer inderdaad bij PetBase bekend, dan vult u het formuliernummer of registratienummer in wat u eerder gekregen had van PetBase of van Stichting CHIP.

U vindt dit nummer in de bevestigingsmail die u in het verleden ontvangen heeft van Stichting CHIP of van PetBase. Het registratienummer kan ook op het blauwe papieren formulier staan. Let op: een registratienummer kan uit een letter en een aantal cijfers bestaan of uit alleen cijfers (meestal 5 of 6). Soms ziet u in het vaccinatieboekje een intern registratienummer van een dierenasiel, die nummers zijn niet uniek en werken niet om in te loggen op MijnPetBase. Hieronder vindt u twee voorbeelden van een bevestiging.

Heeft u de inlog-gegevens niet meer en kunt u ze ook niet krijgen via uw dierenarts of het dierenasiel? Vraag ze dan op door te bellen vanaf het bij ons bekende telefoonnummer of door te mailen vanaf het bij ons bekende e-mail adres. Vermeld daarbij altijd om welk chipnummer(s) het gaat, wij kunnen niet op naam of adres zoeken! Stond de oude registratie niet op uw naam, dan hebben we altijd toestemming nodig van de bij ons bekende eigenaar.

4. Hoe voeg ik een nieuw dier toe - ik ben de nieuwe eigenaar
Verhuist een dier naar u (dus u bent de nieuwe eigenaar), dan zijn er twee mogelijkheden. Komt het dier uit een asiel of opvangcentrum, dan is het dier vaak al op uw naam gezet. Is het dier overgenomen van een particuliere eigenaar en moet u het zelf regelen, dan heeft u altijd het chipnummer nodig + een overdrachtscode. Die moet de vorige eigenaar aan u verstrekken, PetBase kan en mag dat niet.
Let op: u kunt niet zomaar een dier toevoegen, dat kan alleen als u van de oude eigenaar de juiste overdrachtscode heeft ontvangen.

Klik op

Vul het chipnummer in. Het systeem controleert dan of de gegevens klaar staan voor overdracht. Is dat niet het geval, dan heeft u de hulp van uw dierenarts of een chipper nodig. De wet staat niet meer toe dat u zelf een dier registreert.

Staan de gegevens wel klaar, dan wordt nu de overdrachtscode gevraagd. Klik op opslaan en het dier is toegevoegd. U kunt het dier nu bekijken via Mijn dieren.

5. Hoe meld ik een dier af  - het gaat naar een nieuwe eigenaar
Verhuist uw dier naar een andere eigenaar, dan bent u verantwoordelijk voor de wijziging van de registratie. Ga in het menu naar Mijn dieren. Klik bij het juiste dier op Details en wijzigen. Bij Meer opties ziet u de overdrachtscode of maakt u een code aan. Dat doet u door te klikken op "Overdracht naar nieuwe eigenaar". Elke keer dat u klikt verandert de code, geef dus de juiste code mee.

Verhuist uw dier naar een eigenaar die helaas niet bij PetBase geregistreerd wil zijn, klik dan op "registratie uitschrijven".  U ziet dan wat de consequenties zijn en moet deze stap nogmaals bevestigen voordat het dier uit uw account weg gehaald wordt.

6. Hoe meld ik een dier af - het dier is overleden

Als uw huisdier overleden is, moet u dat ook doorgeven. Ga in het Menu naar Mijn dieren. Klik bij het juiste dier op Details en wijzigen. Bij Meer opties klikt u op Overleden melden.

7. Hoe wijzig ik mijn contactgegevens
Ga in het menu naar Mijn account. Links ziet u dan uw inlog-gegevens (gebruiker informatie) en rechts uw adres, telefoonnummer en eventueel uw UBN-nummer (contactinformatie).
Klik bij "adres en contact informatie" op Bewerken. Ook het toevoegen van een later ontvangen UBN-nummer doet u op deze manier.

Na het opslaan ziet u dat uw nieuwe gegevens geregistreerd zijn.

8. Krijg ik een registratiebewijs?
Ga in het menu naar Mijn dieren. Kies het juiste dier en klik op Details en wijzigen. Bij Meer opties ziet u Print registratieformulier (pdf). Klik daar op, het registratiebewijs wordt dan geopend. Nu kunt u het opslaan of printen.