SnelStart voor Professionals - Dierenartsen - Registreer je dier bij PetBase

SnelStart voor Professionals - Dierenartsen

Welkom bij de nieuwe SnelStart van PetBase. Met de komst van PetBase 5.0 gaan een paar zaken anders dan u gewend was. De belangrijkste aanpassing voor deze eerste versie is nodig vanwege de verandering van de regelgeving voor honden. Daarin moeten een aantal zaken anders die eerst niet nodig waren. Wel al verplicht was het chippen en registreren van honden in Nederland. Daar zijn nu verplichtingen bijgekomen:

 • De dierenarts zorgt voor juiste gegevens in het register voor dierenartsen (CIBG).
 • De dierenarts zorgt voor het opvragen van het bijbehorende UBN-nummer bij RVO.
 • Alleen naar dit adres versturen leveranciers de bestelde chips en Europese Dierenpaspoorten.
 • De dierenarts registreert het chipnummer van elke door hem/haar m.i.v. 1 november 2021 gechipte hond binnen 2 werkdagen bij een aangewezen portaal, voor doormelding naar RVO. Dit doet de dierenarts ook met het paspoortnummer. Hiervoor heeft de arts het UBN van de houder nodig.
 • Heeft een houder (nog) geen UBN? Dan mag de dierenarts niet chippen en ook geen paspoort afgeven.
 • De dierenarts is de enige persoon die de registratie van geïmporteerde honden of van honden met onbekende herkomst bij een portaal mag doen.
 • De dierenarts is ook de enige die EU-dierenpaspoorten mag afgeven, zowel voor honden als katten als fretten.

In de SnelStart hieronder kunt u de volgende informatie terugvinden.

 1. Account aanmaken in Mijn PetBase
 2. Account aanmaken voor Houder/Eigenaar
 3. Registratie van huisdier (kat of hond of ander huisdier)
 4. Hoe doe ik een chipaanbrengmelding
 5. Hoe meld ik een paspoort aan

Account aanmaken in Mijn PetBase 
Voorbereiding: noteer uw CIBG-nummer(s) en het UBN-nummer van de hoofdlocatie een bepaal met uw collega's wie de PetBase-accounthouder wordt. De accounthouder is verantwoordelijk voor de inrichting van het account, kent rollen en rechten toe aan de Gebruikers binnen de kliniek en is het aanspreekpunt voor medewerkers van PetBase.

Stap 1 - Ga naar Mijn.petbase.eu 


Stap 2 - Klik op Gratis Mijn PetBase account aanmaken?

Stap 3 - U kiest nu het juiste formulier door aan te geven dat u een dierenarts bent
      

Stap 4 - Nu gaat u uw gegevens invullen. U bent de eerste accounthouder.  Dat is degene die de gegevens van het account beheert, controleert en in de toekomst mag wijzigen


In het eerste veld vult u de naam van de kliniek in. In het tweede veld het UBN-nummer van de hoofdlocatie.
Plaats bij de postcode geen spatie tussen de cijfers en de letters. Voegt u zelf wel het huisnummer toe?
Na het adres vragen we uw eigen naam en uw CIBG-nummer, zoals deze in het Diergeneeskunderegister zijn opgenomen.
Zowel het UBN-nummer van uw werkadres als het CIBG-nummer zijn nodig alvorens wij 528-chips en Europese Dierenpaspoorten mogen versturen.

Stap 5 - Als u gewend was in te loggen op een eerdere versie van PetBase of Stichting CHIP vult u uw oude gebruikersnaam in. Waar mogelijk koppelen wij uw eerdere gegevens dan direct aan dit account. 
Hierna kiest u zelf een wachtwoord kiezen. Dat moet uit minimaal 10 letters en/of cijfers bestaan. 

Stap 6 - U vinkt aan dat u het eens bent met onze voorwaarden (via de link krijgt u ze in beeld). Ook u bepaalt of u af en toe een korte nieuwsbrief van ons wilt ontvangen. Geen zorgen, wij overspoelen u niet en u krijgt ook geen reclame. Maar we houden u wel graag op de hoogte van wijzigingen en verbeteringen.
 
Stap 7 - Klik op de blauwe knop Registreer, u ontvangt dan direct een eerste bevestiging.
Omdat u zich aanmeldt als professional moeten wij een korte controle doen. Zodra die afgerond is bevestigen wij de activatie met een tweede e-mail.

Stap 8 - U bent nu accounthouder en tevens de eerste "gebruiker". Links ziet u nu het menu, daar maakt u nu als eerste de overige gebruikers aan en kent u rechten toe aan uw collega's en medewerkers.
Stap 9 - Let op: gebruikers die door RVO zijn geregistreerd krijgen een groen vinkje. Ziet u nog rode tekens, dan heeft u gebruikers toegevoegd die niet RVO-erkend zijn (of er is ergens een typefoutje gemaakt). Die gebruikers kunnen géén doormeldingen doen aan RVO.


Account aanmaken voor Houder/Eigenaar
U kunt nu vanuit uw account houders aanmaken. Let op: de nieuwe wet spreekt niet van eigenaren, maar van "houders". Het gaat om om degene die het dier verzorgt en om de locatie waar het dier werkelijk verblijft, niet om wettelijk eigendom. Heeft een houder zelf al een PetBase account, dan kunt u zijn/haar gegevens opvragen en hier nieuwe dieren toevoegen. (Wij maken in de voorbeelden hieronder gebruik van een niet-bestaande cliënt)

Stap 1 - klik in het menu op Houders
 

Stap 2 - klik op + Nieuw


Stap 3 - Vul het e-mail adres van de houder in, PetBase controleert dan voor u of deze houder al een account bij PetBase heeft.


Stap 4 A - Is de houder al bekend bij PetBase, dan ziet u dit. U kunt dan in de volgende stap een nieuw dier toevoegen.


Stap 4B - Is de houder nog niet bekend bij PetBase, dan kunt u voor hem/haar een account aanmaken. Pas daarna voegt u het eerste dier toe. Geef direct aan het begin aan of er sprake is van import (de eigenaar is dan voor de wet een importeur) of dat u pups gaat chippen (de eigenaar is dan voor de wet een fokker). De houder voor wie u een account heeft aangemaakt, krijgt daarvan een bevestiging per e-mail. 


Stap 5 - Zodra het nieuwe account aangemaakt is, ziet u het terug in uw houder-overzicht. Let op: alleen de door u zelf aangemaakte accounts komen hier in beeld. Eigenaren die reeds zelf of elders een account hadden aangemaakt kunt u wel opvragen, maar die ziet u in het overzicht niet staan.
 

Stap 6 - U ziet nu twee belangrijke opties, namelijk de "cliëntenkaart" van de houder en een link om snel dieren te kunnen toevoegen


Registratie van huisdier
Stap 1 - Maak een Houder aan of zoek een Houder op via zijn/haar e-mailadres.

Stap 2 - U heeft op de link geklikt en gaat een dier toevoegen aan deze houder. Geef aan of u de chip nu heeft geplaatst of dat u een eerder geplaatste chip afleest. Let op: vanwege de nieuwe wetgeving heeft u in sommige gevallen het UBN-nummer van het houder nodig. (Wij maken hieronder gebruik van een niet-bestaand dier en een verzonnen chipnummer)


Stap 3 - Als u een chip aanbrengt die met 528 begint moeten wij daarvan altijd melding doen aan RVO. Betreft het een hond, dan heeft u het UBN-nummer van de houder nodig. Betreft het een andere diersoort, dan is een UBN-nummer niet nodig.


Stap 4 - In de volgende stap kiest u welke dierenarts, paraveterinair of chipper deze melding doet. Als u een hond aanmeldt kunnen uitsluitend degenen die voor die handeling door RVO zijn geregistreerd, hier gekozen worden. (Een import van een hond kan bv. niet door de paraveterinair worden aangemeld, uitsluitend door de dierenarts.)


Stap 5 - U gaat een nieuw dier registreren, alle verplichte velden zijn aangeduid met een sterretje. Indien van toepassing regelt PetBase de verplichte doormelding voor u.Stap 6 - Het dier is geregistreerd.
Paspoort toevoegen
Het uitreiken van een officieel EU dierenpaspoort moet altijd naar RVO worden doorgemeld. U kunt onderstaande instructies ook gebruiken als het dier via een andere databank geregistreerd is. Helaas vereist de overheid voor elk paspoort wat u aan een hond uitreikt, dat de eigenaar zijn/haar complete contactgegevens en het bijbehorende UBN nummer opgeeft. Dat geldt ook voor vervangende paspoorten.

Open de kaart van het dier via menu 'Houder' en dan zoeken naar houder. Op de kaart open de registratie van het dier en daar is de knop 'Paspoort aanmelden te zien'. Vul alle gegevens aan en druk op insturen. Let op: dit is alleen een paspoortmelding, géén complete registratie voor hereniging.  • Related Articles

  • Snelstart voor professionals - Dierenopvangcentra

   Welkom bij de Snelstart van PetBase 5.0. We gaan u hier stap voor stap uitleggen wat u moet regelen om de PetBase software te gebruiken. Sinds de invoering van de nieuwe wet (1 november 2021) ziet alles er anders uit dan u gewend was en heeft u er ...
  • SnelStart voor Professionals - Chippers

   Welkom bij de nieuwe SnelStart van PetBase. Met de komst van PetBase 5.0 gaan een paar zaken anders dan u gewend was. De belangrijkste aanpassing voor deze eerste versie is nodig vanwege de verandering van de regelgeving voor honden. Het chippen en ...
  • PetBase Snelstart voor eigenaren

   Welkom bij de nieuwe Snelstart voor eigenaren. Met de komst van het nieuwe PetBase systeem (PetBase 5.0) gaan een aantal dingen anders, beter, prettiger.  Er zijn twee redenen voor deze nieuwe software. De eerste is de verandering van de  wet op 1 ...
  • Registratie van huisdier voor professionals

   In dit hoofdstuk kunt u nalezen hoe u een dier registreert in PetBase. Nieuw: Bij aanbrengen van een Nederlandse chip en uitreiken van een Europees dierenpaspoort kunnen deze automatisch naar RVO worden doorgemeld. U geeft dit aan met een vinkje. ...
  • Dierenartsen als grenswerkers

   Regelmatig krijgen wij de volgende vraag: Ik woon in het buitenland, maar ik werk (ook) in Nederland. Hoe zorg ik voor een goede registratie en hoe krijg ik mijn (verplichte) UBN-nummer? RVO krijgt haar gegevens van het Diergeneeskunderegister. ...