Hoe registreer ik een EU dierenpaspoort?

Hoe registreer ik een EU dierenpaspoort?

Na of tijdens de registratie van een dier bij PetBase kan vanaf 1-11-2021 het bijbehorende EU dierenpaspoort gekoppeld worden.  

Belangrijk!
Voor het verplichte doormelden van een Europees paspoort voor een hond is altijd het UBN nummer van de houder nodig. Dit UBN nummer moet door de eigenaar zelf aangevraagd worden bij RVO, hij/zij heeft daarvoor een DigiD nodig.  Voor andere diersoorten (kat en fret) moeten wij wel een paspoortmelding naar RVO doorsturen, maar hoeft de eigenaar/houder geen UBN-nummer te hebben. 

Veel gestelde vragen hierbij zijn:
 1. Moet de eigenaar/houder ook een UBN-nummer hebben als het om een vervangend paspoort gaat? Dus als het oude vol is, vermist of beschadigd?  Op dit moment is het antwoord van RVO: Ja, dat is noodzakelijk.
 2. Moet de eigenaar/houder ook een UBN-nummer hebben als het dier jaren geleden al gechipt en geregistreerd was, maar nog geen paspoort had? Op dit moment is het antwoord van RVO: Ja, dat is noodzakelijk.
 3. Een hond die na 1 november 2021 van eigenaar verandert, moet voorzien zijn van chip, registratie en paspoort. Moet dat een officieel EU-dierenpaspoort zijn of is het vaccinatieboekje ook toereikend? Het antwoord van RVO is: nee, een vaccinatieboekje is niet toereikend. Het moet een EU-dierenpaspoort zijn.
Hoe registreer ik het EU-dierenpaspoort in PetBase? 
Wilt u een vervangend paspoort toevoegen, lees dan hier verder. Betreft het een eerste uitreiking, volg dan de stappen hieronder.

Via de registratiekaart in PetBase
Het dier moet bekend zijn in PetBase.  Zoek de houder op en klik op de kaart, zoek het chipnummer op en selecteer deze. De optie paspoort toevoegen is dan in beeld.

Na de aanmelding
1. Vraag het chipnummer op in PetBase, boven in de zoekbalk kan het chipnummer ingevuld worden voor het opvragen. 
2. Als deze al is geregistreerd bij PetBase komt de optie paspoort koppelen in beeld. Vul hier het paspoortnummer in, selecteer de identificeerder (chipper of dierenarts) die hem uitgeeft en druk op opslaan. Direct daarna zal deze doorgemeld worden aan RVO. 

Aanmelden paspoort (zonder dier registratie in PetBase).
1. Open de kaart van het dier via menu Houder en selecteer dan het dier.
2. Rechts bovenaan staat de optie paspoort koppelen.

  • Related Articles

  • Hoe voeg ik een foto toe?

   Een foto van uw huisdier toevoegen is heel eenvoudig, hieronder staan de stappen uitgelegd. Let op: dit is alleen mogelijk met een gratis MijnPetBase account. Heeft u dat nog niet, klik dan eerst HIER. Begin met het inloggen op uw gratis MijnPetBase ...
  • Hoe kan ik chips melden (aanbrengmelding) doen bij PetBase

   Na of tijdens de registratie van een dier bij PetBase kan vanaf 1-11-2021 het bijbehorende chipnummer gekoppeld worden.   Belangrijk! Voor het verplichte doormelden van een Nederlands chipnummer (528) is voor Hond altijd het UBN nummer van de houder ...
  • Een account bij PetBase. Wat is het en hoe maak ik het aan?

   Met ingang van 1 november 2021 is er een nieuwe versie van de PetBase databank voor gezelschapsdieren. Dit was nodig vanwege nieuwe wettelijke verplichtingen.  Wij hebben er voor gezorgd dat u hiermee tevens meer gemak en meer mogelijkheden heeft dan ...
  • Help ik heb een fout gemaakt, hoe herstel ik dit?

   Een foutje is zo gemaakt. Bijvoorbeeld een typefout in de naam of in geboortedatum. Hieronder vindt u de instructies om het foutje te verbeteren. Eigenaar Als eigenaar kunt u de roepnaam van uw huisdier en de kleur veranderen, ook kunt u enkele ...
  • Een dierenartsenpraktijk heeft nu ook een UBN, hoe vraag je deze op

   Elke dierenarts heeft een CIBG-registratie. Daarin moeten sinds 01-11-2021 behalve uw naam en CIBG-nummer ook al uw praktijkadressen geregistreerd zijn*.  Als u een nieuw adres registreert bij uw CIBG-nummer zal RVO daarvoor op de volgende werkdag ...